2015. szeptember 30., szerda

Mákos rétes / Anyósom receptje.

Hozzávalók 2 rúd réteshez:

8 db. réteslap,

250 g. darált mák,
1/2 marék mazsola,
5 evőkanál porcukor, (vagy szorbit)
1 kiskanál fahéj,
1/2 tasak vaníliás cukor,
3 kanál tejföl,
50 g. vaj,
1/2 pohár étolaj,
2 kanál zsemlemorzsa, 
pár csepp citromlé.




Elkészítjük a tölteléket. A darált mákot, a cukrot, a mazsolát, a fahéjat, a citromlevet, a tejfölt, a zsemlemorzsát elkeverjük. Ha túl folyósnak találjuk kevés zsemlemorzsával sűríthetjük, ha túl keménynek, tejföllel hígíthatjuk.
Felolvasztjuk a vajat, elkeverjük olajjal. Megnedvesített konyharuhára fektetjük a réteslapot, amit megkenünk a vaj, és az olaj keverékével. Erre újabb lapot terítünk, amit ismét megkenünk. Ezt így folytatjuk az utolsó lap felhasználásáig. Erre a lapra terítjük egyenletesen a tölteléket, majd a konyharuha segítségével felhajtjuk. Ügyeljünk, hogy a hajtás ne kerüljön felülre, hanem a rétes egyik oldalán maradjon. Így saját súlya megakadályozza, hogy sütés közben szétnyíljon. Sütőpapírral borított tepsibe fektetjük a rudat, mellé, amikor megtöltöttük a másik rudat is. Vigyázzunk, ne érjenek össze! Tetejét, és oldalait kenjük mag a vaj, és az olaj keverékével. 
Addig sütjük közepes hőfokon, míg aranybarnák nem tesznek. 
Ne vágjuk meg melegen, mert akkor könnyebben töredezik. Felszeletelés előtt, vagy utána megszórhatjuk porcukorral, esetleg szorbittal is. Ha cukor helyett szorbitot használunk, cukorbetegek is fogyaszthatják.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése