2014. augusztus 11., hétfő

Meggymártás / meggyszósz

Hozzávalók:

1 üveg (7 dl.) magozott meggybefőtt, lehet 0,5 kg. friss, vagy fagyasztott is,
3 kanál cukor, (ízlés szerint lehet több, vagy kevesebb)
1 mokkás kanál őrölt fahéj,
kevés friss citromlé, és a citrom reszelt héja,
csipet só,
1 kis pohár (2 dl.) tejszín,
2 csapott kanál liszt, vagy keményítő (a habaráshoz)




A magozott meggyet feltesszük főni annyi vízben, hogy éppen csak ellepje. Ha befőttet használunk, a sziruppal együtt tesszük fel főni, ekkor viszont kevesebb cukrot adjunk hozzá. Hozzáadjuk a fahéjat, a citromlét, a cukrot, a citromhéjat, és a csipet sót. A só kiemeli a többi ízt! Rövid főzés után, a tejszínből, a keményítőből, vagy lisztből csomómentesre kevert habarással összefőzzük. A gyümölcsnek nincs szüksége hosszú időre a főzéshez, mert ha túlfőzzük, szétfő a gyümölcs húsa.
Tálalhatjuk pirított zsemlemorzsával, és főtt, vagy sült hússal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése