2013. október 8., kedd

Aszalt paradicsomos papucsok leveles tésztából


Hozzávalók 12 személyre:

A tésztához 1,5 kg. lisztkeverék (rétes, és finomliszt)
2 cs. élesztő felfuttatva,
500 g. margarin, vagy vaj,
1 nagy pohár tejföl (450g.)
1 dl. fehérbor, vagy kevés ecet,
só, őrölt bors.
Tölthető aszalt paradicsommal, virslivel, ajvárral, mustáros ketchupos mártásokkal, kolbásszal, sajttal, különféle ragukkal, szilvalekvárral, meggyel, dióval, és mindennel, ami kezetek ügyében van.



Ki ne szeretné a leveles tésztával készült sütiket. A szakács örömére, hamar elfogynak. Lehet kapni mélyhűtött leveles tésztát is, de ha olcsóbban akarod megcsinálni, el tudod készíteni házilag is. Időt igényel, de megéri. Én a hét végén (2012.október)  6 tepsi sós sütit csináltam házi leveles tésztából. Ne ijedj meg! Nem nehéz! Csak türelem kell hozzá. Rétesliszt, és finomliszt keverékéből készítettem. 1,5 kg lisztkeverék, 2 cs. élesztő felfuttatva, 500g margarin, 1 nagy pohár tejföl, 1dl fehérbor,vagy kevés ecet, kevés só, őrölt bors a tésztába. Én hozzáöntöttem még a napon szárított paradicsom fűszerolaját is, de ez nem kötelező. A tésztát hagytam kelni, majd kinyújtottam. Rámorzsoltam a margarint, majd felülről, alulról, és mindkét oldalról ráhajtottam a tésztát. Rövid ismételt kelesztés után ismét kinyújtottam, összehajtottam, és pihentettem. Ezt megismételtem négyszer. Az újabb nyújtás után levágtam a széleit, négyzetre formáztam, majd 4 felé vágtam és külön-külön újból kinyújtottam. Erre azért volt szükség, mert nem fért volna másképp a nyújtódeszkára. A széleket újból összegyúrtam, kicsit fűszereztem rajta, és kinyújtás után megkentem tojással, megsóztam, köményt szórtam rá, majd csíkokra vágtam. Nagyon finom köményes rudacskák lettek belőle. Az általam készített leveles tésztából papucskákat csináltam. Napon szárított paradicsommal, mustárral-virslivel, és ajvárral ízesítettem. Csináltam már bolognai raguval, kolbásszal,és meggybefőttel-dióval ízesítve is. Ezt cimetes cukorral szórtam meg. A papucsokat a 3-4mm-re kinyújtott tésztából csináltam. Kb. 6x6cm-es négyzetekre vágtam, egyik sarkát megkentem felvert tojással, közepére átlósan tettem a tölteléket, majd feltekertem. Sütőpapírra téve, tetejét tojással megkenve, előmelegített sütőben kisütöttem. A recept legnehezebb része ez! Ha olvasod egy receptben, hogy hány fokon, mennyi ideig süsd, az a legnagyobb rizikófaktor. Nem mindegy, hogy milyen a sütőd! Leget gáz, villany, légkeveréses, stb. Én alul-felül sütöm, kb. 200 fokon, 25 percig. Nézzetek rá! Nem merem garantálni, hogy másnak is ugyanennyi idő kell hozzá. Mindenki kipróbálta már saját sütőjét, így tudja minek mennyi idő kell. A képeken látszanak a különböző fázisok, kivéve az amikor a margarint rákentem. Ez ugyanis egy korábbi hajtogatott tészta képe, amiben már benne volt a margarin is. Remélem, ezzel is érzékeltethető a folyamat lényege! Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése