2014. április 14., hétfő

Bográcsos toroskáposzta.

Hozzávalók:
1 fej kovászolt káposzta, (kb. 2kg.) vagy ugyanennyi szálas savanyú káposzta,
2,5 kg fejhús, vagy ízlés szerint csülök, köröm, comb, farok, lapocka vegyesen,
1kg. hagyma,
1 fej fokhagyma,
1/2kg. paradicsom,
1/2kg. zöldpaprika,
kevés füstölt szalonna, vagy zsír,
só, bors, köménymag,
csombor (borsikafű), kevés kakukkfű, néhány babérlevél





A hagymát félkarikára vágjuk, a fokhagymát kés lapjával szétnyomjuk. A füstölt szalonnát csíkokra vágjuk, majd zsírjára pirítjuk. A tepertődarabokat kiszedjük, majd a hagymát, és a fokhagymát a zsíron kicsit megpirítjuk. A köménymaggal kicsit továbbpirítjuk, majd hozzáadjuk a közben feldarabolt húst, a csontosabbakat a legaljára téve. Ha nem szeretitek a csontos húsokat, lehet csak lapockát, dagadót használni helyettük. Enyhén megsózzuk. Az apróra vágott paradicsomot is hozzáadjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Csípős paprikát is adhatunk hozzá. Mikor a csontokról kezd lefőni a hús, beletesszük a csíkozott zöldpaprikát, a csombort (borsikafű) kevés kakukkfüvet, a kovászolt, vagy savanyított káposztát, amit ha túl savanyúnak tűnik előtte átmostunk. Őrölt pirospaprikát, és borsot most adunk hozzá, és ha felforrt megkóstoljuk. Ha szükséges fűszerezünk még rajta. A csomborral óvatosan bánjunk, mert erőteljes fűszer, de minden káposztás ételhez kitűnő, egyben kompenzálja a káposzta puffasztó hatását.
Tejföllel tálaljuk, és meghinthetjük tetejét a tepertődarabokkal is.


Bográcsos oldalamon bővebben leírtam a toros készítését, fázisfotókkal, és  főzésről készült videóval együtt. Itt elolvashatjátok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése