Hozzávalók a gombócokhoz:
60 dkg. krumpli,
20 dkg. liszt,
5 dkg vaj,
csipet só.
a töltelékhez:
30 dkg. túró,
1 kanál tejföl,
kevés cukor,
1/2 csomagvaníliás cukor,
csipet só.
a tálaláshoz: zsemlemorzsa, esetleg porcukor (elhagyható)
a vaníliasodóhoz:
1,5 dl. tej,
1 kanál tejföl,
2 tojás,
kevés liszt,
1 kanál cukor, (vagy szorbit)
1, 5 csomag vaníliás cukor.
A gombócok elkészítése: A krumplikat sós vízben héjában megfőzzük. Langyosra hűtjük, majd a héját lehúzzuk. Összetörjük, hozzáadjuk a vajat, a lisztet, és egy csipet sót. Jól összedolgozzuk annyira, hogy lágy, jól kezelhető tésztát kapjunk. A liszt mennyiségével szabályozhatjuk a tésztánk nyújthatóságát. 5 mm. vastagra nyújtjuk, és 5x5 cm.-es négyzetekre vágjuk. A megadott hozzávalókból elkészítjük a túró keverékét, és minden négyzet közepébe teszünk belőle. Gombócokra hengergetjük két tenyerünk közt. Forrásban lévő vízben kifőzzük a gombócokat, majd leszűrjük.
A vaníliasodó készítése: A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a tej felével jól elkeverjük, kevés liszttel besűrítjük. Közben a fehérjét felverjük a cukorral, (szorbit) majd egyesítjük a felvert tojás sárgájával, a maradék tejben feloldott vaníliás cukorral. Homogén, egynemű mártást kell kapnunk!
Pirított zsemlemorzsába forgatjuk, és a vaníliasodóval tálaljuk. Megszórhatjuk porcukorral is.
60 dkg. krumpli,
20 dkg. liszt,
5 dkg vaj,
csipet só.
a töltelékhez:
30 dkg. túró,
1 kanál tejföl,
kevés cukor,
1/2 csomagvaníliás cukor,
csipet só.
a tálaláshoz: zsemlemorzsa, esetleg porcukor (elhagyható)
a vaníliasodóhoz:
1,5 dl. tej,
1 kanál tejföl,
2 tojás,
kevés liszt,
1 kanál cukor, (vagy szorbit)
1, 5 csomag vaníliás cukor.
A gombócok elkészítése: A krumplikat sós vízben héjában megfőzzük. Langyosra hűtjük, majd a héját lehúzzuk. Összetörjük, hozzáadjuk a vajat, a lisztet, és egy csipet sót. Jól összedolgozzuk annyira, hogy lágy, jól kezelhető tésztát kapjunk. A liszt mennyiségével szabályozhatjuk a tésztánk nyújthatóságát. 5 mm. vastagra nyújtjuk, és 5x5 cm.-es négyzetekre vágjuk. A megadott hozzávalókból elkészítjük a túró keverékét, és minden négyzet közepébe teszünk belőle. Gombócokra hengergetjük két tenyerünk közt. Forrásban lévő vízben kifőzzük a gombócokat, majd leszűrjük.
A vaníliasodó készítése: A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a tej felével jól elkeverjük, kevés liszttel besűrítjük. Közben a fehérjét felverjük a cukorral, (szorbit) majd egyesítjük a felvert tojás sárgájával, a maradék tejben feloldott vaníliás cukorral. Homogén, egynemű mártást kell kapnunk!
Pirított zsemlemorzsába forgatjuk, és a vaníliasodóval tálaljuk. Megszórhatjuk porcukorral is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése