2015. szeptember 30., szerda

Túrós rétes / Anyósom receptje alapján.

Hozzávalók 2 rétesrúdhoz:

8 db. réteslap,
400 g. sovány túró,
1/2 marék mazsola, (elhagyható)
2 tojás,
3 kanál tejföl,
2 kanál gríz,
150 g. porcukor (vagy szorbit),
1 citrom reszelt héja,
1/2 csomag vaníliás cukor, 
50 g. olvasztott vaj,
1 dl. étolaj,
porcukor, vagy szorbit a szóráshoz.




A túróba belekeverjük a tojások sárgáját, a tejfölt, az édesítőt, a grízt, a reszelt citromhéjat, a mazsolát, a vaníliás cukrot, majd villával alaposan összetörjük. A tojás fehérjét kemény habbá verjük, majd összeforgatjuk a túrós keverékkel. Nedves, de kicsavart konyharuhára terítünk egy réteslapot, megkenjük az olvasztott vaj, és az olaj keverékével, majd újabb 3 lapot terítünk rá. Közben mindet egyenként megkenjük. Addig folytatjuk, míg az utolsó lap is sorra kerül. Ráhalmozzuk a túrós keveréket úgy, hogy a lapok egyik széléből 3-4 centit kihagyunk. Ezt is lekenjük. A nedves konyharuhával, az ellentétes irányból feltekerjük a rudat, majd ugyanígy teszünk a másik rúddal is. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a rudakat, vigyázva, hogy azok ne érjenek össze a sütés közben. A rudak tetejét, és oldalait is megkenjük. A hajtásoknak, oldalt alul kell lennie! Így a réteseink súlya nem engedi, hogy azok kibomoljanak.  190°-on aranysárgára sütjük. Tálalás előtt szorbittal, vagy cukorral hintsük meg. Tanácsos kihűlve felszeletelni, mert úgy szebb, és könnyebb is!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése