2013. október 10., csütörtök

Bolognai spagetti.

Hozzávalók 8 személyre:
500 g. darált sertés, vagy pulykahús,
500 g. paradicsom, vagy 1 doboz paradicsompüré (1/2 l.)
1 cs. spagetti, vagy tagliatelle tészta (500 g.)
1 nagy fej hagyma, 

néhány gerezd fokhagyma
1 db. sárgarépa, lereszelve.
250 g. parmezán jellegű sajt reszelve
só, bors, 
szárított, vagy friss bazsalikom, 
oregánó, petrezselyem zöld, 
kevés olaj, a raguhoz.



A nagyon apróra vágott hagymát, széttört fokhagymát, a reszelt sárgarépát, kevés olajon, serpenyőben pároljuk. 
A darált húst hozzátéve, kicsit tovább pirítjuk addig, hogy a hús elveszítse rózsaszín színét. Ekkor adhatjuk bele a paradicsomot, vagy sűrített paradicsomot.
Sózzuk, borsozzuk, majd a zöld fűszerek hozzáadásával, fedő alatt pároljuk. Kb. 20 perc alatt elkészül. 
Addig forró, sós, vagy ételízesítős vízben megfőzzük a spagettit, majd a kész ragut, a kifőtt tésztára halmozva, a tetejét reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

Tévhit, hogy a bolognai spagetti, tradicionális olasz étel lenne. A II. világháborúban, a Bolognába bevonuló amerikai katonák hazatérve terjesztették el ezt az étel, amit azóta, spaghetti a la bologneze néven ismert meg a világ. Mindenki, nagy szerencséjére, mert az egész világon, a legkedveltebb ételek közé tartozik.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése