Hozzávalók 20 személyre:
A hozzávalók 20 literes bográcshoz értendőek! Min. 20 személy jól lakik belőle!
10 kg. krumpli, 2 kg. hagyma, 2 üveg lecsó, pár szelet füstölt szalonna, 1 kg. szeletelt kolbász, 1 ek. zsír, só, bors, köménymag, őrölt édes paprika, 1 db. csípős zöldpaprika, kevés bazsalikom, kevés kakukkfű.
A galuskához: 1/2 kg. liszt, 5 tojás, kevés víz, csipet só.
Kezdő bográcsozóknak ajánlom! Nehéz elrontani.
Lobogó tűzre tesszük a bográcsot. 1 ek. zsírban megpirítjuk a kakastarélyra vágott szalonnát, majd kiszedjük. A forró zsírban üvegesre pároljuk a hagymát, majd 1 evőkanál köménymaggal tovább pirítjuk. Pár perc után hozzáadjuk a lecsót, az erős paprikát, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük vízzel. Addig főzzük amíg a hagyma jól meg nem fő. ( kb. 40 perc ) A hasábra vágott krumplit is beletesszük. Annyi vizet teszünk rá, hogy ellepje. Újabb 15 perc főzés következik, miközben kikeverjük a galuskát. Lazára keverjük. Én a főzőlével szoktam hígítani. Mikor a krumpli félkemény beleszaggatjuk a galuskát. Ha szaggatóval csináljuk közben időnként keverjük meg, hogy ne álljon össze a tészta. A végén beletesszük a kolbászt, és a zöld fűszereket. Ne felejtsük többször kóstolni főzés közben. Ha az elején kicsit sósnak tűnik, ne izguljunk, mert a krumpli sok sót felvesz.
Tálaláskor, ha még nem ették meg a nézelődők, a sült szalonnával díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése