2013. október 9., szerda

Tökfőzelék, sült pulykával, vagy bármilyen feltéttel.

Hozzávalók:500 g gyalult tök
1 csokor kapor, finomra aprítva
1 fej hagyma
1 kanál cukor /vagy cukor pótló/
1 kevés ecet 10%-os

300 g főzőtejszín vagy tejföl
1 kanál liszt a habaráshoz
1 kevés kakukkfű
1 kevés borsikafű
1 kevés só és bors
1 kanál olaj


A hagymát szeleteld vékony csíkokra, vagy reszeld le nagy lyukú reszelőn, kevés olajon párold meg, majd add hozzá a gyalult tököt. Sózd meg, és fedő alatt dinszteld, időnként megkavarva.
Öntsd fel kevés vízzel, tedd hozzá a zöld fűszereket, ha gondolod csurgass rá kevés ecetet, tekerj rá kevés borsot, és hagyd kicsit párolódni. Ha úgy érzed, megpuhult a zsenge tök, de vigyázz nehogy szétfőzd, a léből vegyél ki keveset, és keverd össze a főzőtejszínnel, majd a lisztet is hozzáadva, kavard csomómentesre.

Öntsd a fazék tartalmára, keverd meg újra, majd hagyd felrottyanni!A legváltozatosabb feltétekkel tálalható, melyek közül néhány: főtt, sült virsli, kolbászfélék, főtt, és sült húsok, fasírtfélék, főtt, vagy tükörtojás, pörkölt, vagy csak a szaftja, de akár önmagában is kitűnő étel. Én sült pulykaszárnytővel készítettem ezúttal, és a fokhagymás szaftból is csorgattam a tetejére.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése