2014. január 12., vasárnap

Csikós tokány

Hozzávalók 8 fő részére:

80 dkg sertéslapocka, vagy dagadó
10 dkg füstölt szalonna,
2 db vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
fél üveg lecsó
1 kávéskanál őrölt pirospaprika
só, őrölt bors
3 kanál tejföl




A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát kés lapjával megnyomjuk, és azt is felaprózzuk, a füstölt szalonnát is vékony csíkokra vágjuk. A szalonnát zsírjára pirítjuk, majd először a vörös, majd a fokhagymát hozzáadva megdinszteljük. Az ujjnyi vastagra vágott felcsíkozott húst is hozzátesszük, fehéredésig pirítjuk, megsózzuk. (óvatosan, mert a szalonna is sós) Hozzáadjuk a lecsót, és annyi vizet, hogy éppen ellepje. Ha már majdnem megfőtt, a főzőléből keveset kivéve jól összedolgozzuk a tejföllel, majd visszaöntjük. Igyekezzünk csomómentesre keverni. Beletesszük az edénybe az őrölt pirospaprikát, és kevés őrölt borsot is, és összeforraljuk. Ha valaki nagyon sűrű szaftot szeretne, akkor kevés liszttel habarja be a tejfölt.
Mivel szaftos étel, olyan köretet adjunk hozzá, ami magán hordozza a bő szaftot.
Ajánlom mellé a galuskát, a tarhonyát, vagy bármilyen körettésztával is tálalható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése