2014. július 8., kedd

Csontleves

Hozzávalók:

sertés, vagy marha combcsont, (más csontból is készíthető)
1 fej hagyma, 
3 db. sárgarépa,
2 db. petrezselyem gyökér,
1/4 zellergumó, 
1/4 karalábé,
néhány szem egész bors,
1 kis csokor petrezselyem zöld,
só ízlés szerint.

Más ételek készítéséhez is kitűnő alaplé!

!!! Van, ahol a zöldségféléket ételízesítővel helyettesítik  !!!




A csontokat hideg! sós vízben felteszem főzni néhány szem borssal, majd mikor felforrt, és hab keletkezik rajta, azt leszedem. Főzhető sokáig, ugyanis a csont nem fő szét, és akkor jó, ha minél több finom anyag oldódik ki belőle. Hosszabb idő után hozzáadjuk a zöldségeket, és addig főzzük, míg azok megpuhulnak. Ha nagyobb darabokban tesszük hozzá akkor ez az idő hosszabb, ha hasábra, vagy karikára vágjuk őket, akkor ez az idő rövidebb. A továbbiakban kétféle módon járhatunk el. Kiemeljük a csontokat, és a kis darabokra vágott zöldségeket a lében hagyva, befőzzük levestésztával. Vagy leszűrjük a leveslét, a zöldségeket azonnal hideg fürdőbe téve, (akkor nem fő tovább, és ropogósabbak maradnak) főzzük bele a tésztát. (ez, csak a nagyobbra darabolt zöldségek esetében tegyük) Én a külön tálalt leveszöldségek híve vagyok, mert olyankor mindenki azt tesz hozzá, és annyit, amennyit akar. A hideg fürdő azért ajánlott a zöldségeknek, mert akkor a forró léből kiemelve nem fő tovább, és egy darabban marad, nem esik szét a tálalásnál. Általános gyakorlat, hogy személyenként fél marék tésztát, plusz egyet használunk fel.
A csontlé más levesek alapja is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése