2014. október 2., csütörtök

Lencsegulyás

Hozzávalók:

fél kiló lapocka,
30 dkg. lencse,
2 db. sárgarépa,
1 db nagyobb petrezselyem gyökér,
1 kisebb csokor zellerlevél,
kevés petrezselyem zöld,
kevés csombor (borsikafű)
1 fej hagyma,
pár gerezd fokhagyma ízlés szerint,
kevés őrölt piros paprika,
só, frissen őrölt bors,
tejföl, liszt a habaráshoz,
zsír, vagy olaj

Javaslom hozzá a csipetkét, amit lehet készen is venni, vagy elkészíthető lisztből, és tojásból.




A lencsét előző este megmossuk, szükség szerint kiválogatjuk, majd beáztatjuk.
Kevés zsiradékon az apróra vágott hagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Megsózzuk Belekerül a kockázott hús is, amit addig pirítunk, míg kifehéredik. Pirospaprikával megszórjuk enyhén, majd felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Hozzáadjuk a beáztatott lencsét, és ha szükséges a vizet pótoljuk. Felforraljuk. Hozzákerülnek a karikára, vagy hasábra vágott zöldségek is. A zellercsokrot is hozzátesszük, de ezt a végén kivesszük. Ha ismét felforrt, megkóstoljuk. A sót szükség szerint pótoljuk. Kevés csombort (borsikafüvet) is adhatunk hozzá, ami a lencse enyhén puffasztó hatását semlegesíti. A csombor minden hüvelyesből, káposztából készült ételhez ajánlott, de csak óvatosan, mert nagyon erőteljes az aromája. Mikor úgy érzed a hús, és a lencse, valamint a zöldségek is megfőttek, beleteheted a közben elkészített , vagy készen vásárolt csipetkét, majd liszttel, és kevés főzőlével csomómentesre kavart habarással enyhén sűrítjük a levest. A friss csipetkének rövidebb főzésre van szüksége, mint a szárítottnak! Hozzáadjuk az aprított petrezselyem leveleket, és felrottyantjuk. Ha enyhén csípősen szeretjük, a csípős paprikát, a zöldségekkel együtt tegyük hozzá.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése