2015. február 28., szombat

Bukta a sokoldalú

Hozzávalók:

50 dkg. liszt,
2,5 dkg. élesztő,
kevés tej,
2 kanál cukor,
10 dkg. vaj,
1 tojás,
1 csipet só,
1/2 tasak vaníliás cukor.

Töltelékként: lekvár, gyümölcsíz, túró, mák, dió, stb.




Az élesztőt kevés tejben, 1 kiskanál cukorral felfuttatom. Nagyobb keverőtálba öntöm a lisztet, közepére krátert csinálok, amibe beleöntöm a felfutott élesztőt, a felolvasztott vajat, a tojást, a csipet sót, és a cukrot. 20 percig dagasztom. Letakarva 60 percig kelesztem. Mikor duplájára kelt, lisztezett deszkán újra átgyúrom, és kinyújtom. Egyforma négyzeteket vágok belőle, lekvárt, vagy gyümölcsízt kanalazok a közepére, és feltekerem úgy, hogy ne süljön ki belőle. A végeket be is nyomkodom.
A buktákat  egymás mellé teszem a tepsibe, de kevés helyet hagyva köztük, mert sütés közben összeragadhatnak. Ha szorosra rakjuk őket, csak felfelé tudnak növekedni, így szép magas buktákat kapunk. Tetejüket kevés olvasztott vajjal megkenem. 
Hideg sütőben kezdek a sütéshez, mert melegedés közben is kelnek a bukták. Én kis hőálló edényben vizet is szoktam tenni a sütő aljára. Addig sütöm, míg a bukták teteje aranybarna nem lesz. Tetejére porcukrot szórhatunk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése