2015. február 10., kedd

Csípős, savanyú tokány belsőségekből.

1 sertéstüdő,

1 sertésszív,
1 sertésnyelv,
1/2 sertésfej füllel,
2 nagy vöröshagyma,
5 gerezd fokhagyma,
3 nagyobb sárgarépa,
5 dl sűrű paradicsomlé,
1 citrom vagy kevés citromlé,
friss bazsalikom. friss kakukkfű, friss petrezselyemzöld,
só, őrölt bors,
kevés csili, vagy csípős paprika,
1 evőkanál mustár,
3 alma,
1 marék savanyú káposzta,
néhány babérlevél, kevés ecet,
sertészsír
a tálaláshoz: puliszka 2 dl tejföl






A fejet, a tüdőt nagyobb darabokra vágjuk, és néhány babérlevéllel együtt sós, enyhén ecetes vízben, lassú tűzön főzni kezdjük.
Közben a vöröshagymát apró kockákra, a répát karikára, a meghámozott almát nagyobb kockákra vágjuk. A fokhagymát összezúzzuk, a savanyú káposztát apróbbra vagdossuk. A zöld fűszereket finomra aprítjuk.
A megpuhult húsokat hűtés után felcsíkozzuk. A főzőlét félretesszük.
A vöröshagymát kevés zsíron üvegesre pároljuk, a fokhagymát hozzáadjuk, sózzuk, majd a csíkokra vágott húst is hozzátesszük. A leszűrt főzőléből annyit öntünk rá, hogy az egészet ellepje. Belerakjuk a répát, a savanyú káposztát, a negyedbe vágott citromot vagy a citromlét, a paradicsomlét, a mustárt. Erősebben borsozzuk, csilivel vagy csípős paprikával ízesítjük, ha kell, még sózzuk. Hozzáadjuk a darabolt almát és a zöld fűszereket. Ezután az ételt 30-40 perc alatt készre főzzük. Közben, ha szükséges, a maradék főzőlével vagy vízzel pótoljuk az elpárolgó folyadékot.

Puliszkával és tejföllel tálaljuk. Más, szaftos ételhez való köretet is adhatunk hozzá (pl. galuskát vagy főtt tésztát).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése