2015. február 11., szerda

Jókai bableves

Hozzávalók:

60 dkg füstölt csülök
1 szál gyulai kolbász,
25 dkg szárazbab
5 szál sárgarépa
2 szál petrezselyem gyökér
1/2 zeller
1 vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
kis csokor petrezselyem zöld
1 dl tejföl
fűszerpaprika
olaj
só, őrölt bors,
1 kanál liszt

1 tojás, kevés liszt, pici só, a csipetkéhez.
Galuskával is tálalhatjuk!



A babot, és a csülköt egy éjszakára beáztatom, másnap leöblítem. A csülköt a babbal együtt teszem fel főni néhány babérlevéllel. Megtisztítom, feldarabolom a zöldségeket, a hagymát lereszelem. Mikor a csülök megfő, kezd leválni a csontról, kiszedem, és kihűlés után felkockázom. A megfőtt csülköt a zöldségekkel együtt (kivéve a hagymát) visszateszem a lébe, és megkóstolom. Ha még nem elég sós, nincs baj, mert a füstölt kolbász még javít az ízén. A kolbászt is hozzáadom, majd lisztből, a hagymából, és kevés pirospaprikából rántást készítek, és hozzáadom a leveshez. A felaprított petrezselyem zöldjét is beleteszem. Csipetkét készítek közben a tojásból, a lisztből, kevés sóból, és azt is belefőzöm a levesbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése