2015. február 9., hétfő

Pulykatokányok

Hozzávalók:
1 kg pulyka, felső comb filé,
2 nagyobb fej hagyma,
5-6 gerezd fokhagyma,
1/2 liter dobozos paradicsomszósz,
só, őrölt bors, őrölt kömény,
kakukkfű, petrezselyem zöld, majoránna.
Használhatsz még hozzá virslit, szalonnát, debreceni kolbászt, tavaszi zöldségkeveréket, csemege uborkát, tejszínt, kolbászt, lecsót, és bármit, ami eszedbe jut.A tokány legfőbb jellemzője, hogy csíkokra vágott husiból készül. Ez lehet marha, sertés, de pulyka is. Én többnyire filézett pulyka felső combból készítem. Ennek állaga a legmegfelelőbb ehhez az ételhez. Nem száraz mint a mellhús, puha, könnyen szelhető. Mindig a rostra merőlegesen vágom a húst. Így a rostok feldarabolásával, könnyebben fogyaszthatóvá válik.
A készítést, a vöröshagyma feldarabolásával szoktam kezdeni. 1kiló húshoz, kell 2 nagyobb fej hagyma, 5-6 gerezd fokhagyma, és mivel úgy szeretem, fél liter paradicsompüré. Ez utóbbit, van ahol kihagyják, de családunk ízlése ez. A hagyma, és fokhagyma pirítása után, mehet hozzá, a husi, és mikor fehéredni kezd, sózom, borsozom, (jó bőven, azért borsos) hozzáöntöm a paripürét. Mire a hagyma szétfő, a hús is kellő állagú lesz. Őrölt köményt is szoktam hozzá adni. Fedő alatt párolom, ha szükséges, kevés vizet adok hozzá.
Petrezselyem zöld, kakukkfű és majoránna is kerülhet bele.
Az általam készített tokányok, nagyban különböznek, a különböző éttermekben, ezen a néven felszolgált ételektől. Az első nagy különbség, hogy én nagyon szaftosan, de nem zsírosan készitem.
A tokányt el lehet látni különféle hangzatos nevekkel. Így például: Borsos, tavaszi, hentes, debreceni, csikós, frankfurti, lecsós, tejszínes. Mint látszik, a névben óriási a választék. A különböző nevek mellé rendelt tokányok, más-más mellékes hozzávalókat tartalmaznak, és más a fűszerezésük.
Egy közös. A csíkokra vágott hús.
A borsos, egyértelmű. Ez, lehet fokhagymás, szalonnás, akár kicsit zsírosabb. A tavaszi tokány, zöldborsóval, sárgarépa kockákkal dúsított. A hentestokány, apró csíkokra szelt csemegeuborkával, császárszalonnával készül. A debreceni, debreceni kolbásszal. A frankfurti virslivel. A csikóstokányba a szalonna mellett, kerülhet kolbász is. A tejszínes, szintén kicsit borsosabb, viszont a tejszínnek köszönhetően, ez a legszaftosabb. Meg a lecsós, amihez friss paprikát, paradicsomot, hagymaszeleteket adhatunk. Gyulán élek. Mit gondoltok, a gyulai tokányhoz, mit teszek? Gyulai csípős kolbászt.
Mint írásomból eddig is kiderült, az egyik legváltozatosabb étel. Nem vagyok híve, a sült krumplival való tálalásának. Egyedül a borsos tokány mellé ajánlom. Mindenképp olyan köretet javaslok mellé, ami a bő szaftot kellően felszedi a tányérról, mielőtt a falat szánkba érne. Erre legalkalmasabbak a különféle tészták. A makaróni, a csavart, a cső, a kagyló, penne, és mindenféle különböző formájú tésztaköret. Tavasszal, a friss újkrumplit is ajánlom, ehhez a rendkívül változatos ételhez.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése