2015. február 23., hétfő

Sörben sült császár szeletek párolt káposztával.

Hozzávalók:

2 kg. húsos hasaalja szalonna,
1 kanál durva tengeri só,
1 kiskanál durva bors,
2 dl. sör,
1 kanál mustár.

a párolt káposztához: 1 fej káposzta, 1 fej hagyma, 
1 kanál cukor, 1 mokkás kanál köménymag, só, őrölt bors, 1 kanál almaecet,1 kanál olíva olaj.


A császárszalonnát ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és sóval, durva szemű borssal, sörrel, mustárral együtt egy tálban éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap akkora sütőtálban, amibe belefér, végig fólia alatt megsütjük. A szalonnából kisült zsír elkeveredve a fűszerekkel, kitűnő alapanyag reggelire zsíros kenyérre. 
Míg a hús sül, elkészítjük a párolt káposztát, az alábbiak szerint:
A káposztát késsel vékony csíkokra vágom. Megsózom, majd fél óráig állni hagyom. Közben félkarikákra vágom a hagymát. Kevés olíva olajon kipattogtatom a köménymagot, majd hozzáadom a hagymát. Jól összekeverem, hogy a kömény meg ne pörkölődjön, és mikor enyhén üveges, a kis levet engedett káposztát is a fazékba teszem. 1 fej káposztához, legalább 10 literes fazekat válasszunk, mert a szálas káposzta sok helyet foglal! Megborsozzuk, almaecetet öntünk hozzá, és időnként megkeverve fedő alatt pároljuk. Húsz perc után a cukrot is hozzátesszük, majd ismét elkeverjük. Továbbra is fedő alatt pároljuk, és pár perc múlva megkóstoljuk. Ha valamelyik fűszer ízét kevésnek tartjuk, pótoljuk. A végén a fedőt levéve, sűrűbben megkavarva, hagyjuk, hogy alóla elpárologjon a lé, amit a káposzta engedett.
Együtt tálalva vacsorára javaslom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése