2015. április 16., csütörtök

Vadas szelet zsemlegombóccal

Hozzávalók 4 személy részére:

80 dkg. hús egészben (lehet marha, nyúl, sertés, esetleg vadhús)


a zsemlegombóchoz:


2 db. szikkadt zsemle,

2 tojás,
2 dl tej,
só,
3 kanál liszt,
2 kanál zsemlemorzsa,
2 szál újhagyma zöldje, snidling,
2 ek. olaj.

a vadas mártáshoz:


2 db. sárgarépa,

1 db. petrezselyem gyökér,
2 szál újhagyma (a világos része)
2 gerezd fokhagyma,
1 kiskanál mustár,
kevés szorbit, vagy cukor,
só, frissen őrölt bors,
kevés száraz fehérbor,
kevés almaecet.





A húst sós vízben a sárgarépával, és a petrezselyem gyökérrel együtt feltesszük főni.
A szárazabb zsemléket kisebb kockákra (1x1 cm.) vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsiben elosztjuk, enyhén megcsorgatjuk olajjal, és kicsit megpirítjuk annyira, hogy enyhén megszíneződjön. A tejből, lisztből, tojásból masszát keverünk, majd a megpirított zsemlekockákat, az apróra vágott újhagyma zöldet, snidlinget is hozzákeverjük. Zsemlemorzsát is keverünk hozzá, enyhén megsózzuk, majd legalább fél óráig állni hagyjuk. 
Közben leellenőrizzük megfőtt-e a hús, és a zöldségek. Ha igen, akkor a répát, és a zöldséget kivesszük,majd villával szétnyomjuk. Vigyázzunk, hogy a hús rendesen megfőjön, de ne főjön túl, szeletelhető maradjon!
A vadas ragut vékonyra szeletelt újhagymából, kevés szétnyomott fokhagymából, a széttört répából, petrezselyemből, kevés mustárból, tejfölből, 1 kis kanál almaecetből, kevés cukorból, vagy édesítőszerből, sóval, frissen őrölt borssal ízesítve serpenyőben állítjuk össze. A mártás sűrűségét a hús főzővizével állíthatjuk be.
A közben összeállt gombócoknak való masszából kanállal adagokat veszünk ki, amiket zsemlemorzsával megszórt vágódeszkára szedünk, és a zsemlemorzsába megforgatva gombócokat formálunk belőlük. Mikor minden gombócot megformáztunk, nagyobb edényben, gyöngyöző (nem forrásban lévő!) vízben kb. 10 perc alatt megfőzzük őket. Ha nem vagyunk biztosak munkánkban, egy gombócot kettévágva ellenőrizzük az állapotát. 

A megfőtt húst ízlés szerint felszeleteljük, a zsemlegombócokra, vagy azok mellé tálaljuk, és bőségesen adunk hozzá a finom, pikáns mártásból is. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése