2015. május 13., szerda

Grillezett füstölt sonka, újhagymás spárgapürével

Hozzávalók 2 személyre:


2 szelet füstölt főtt sonka  (kötözött is lehet)

A spárgapüréhez:
250 g. fehér spárga,
1 csomag újhagyma,
frissen őrölt só, és bors,
3 merőkanál alaplé, (csont, hús, zöldség)
1 pohár natúr joghurt (150 g.)
1 ek. étkezési keményítő,
1 kiskanál citromlé,
kevés olíva olaj (lehet napraforgóolaj is)



Az ujjnyi vastag sonkaszeleteket serpenyőben, vagy grillrácson, esetleg sütőben rövid ideig mindkét oldalán átsütjük fűszerezés nélkül.

A spárgákat meghámozzuk, sós, forró vízben kevés ideig megfőzzük. Az újhagymát felkarikázzuk úgy, hogy a zöldjéből is jusson hozzá bőségesen. Kevés olíva olajon, serpenyőben enyhén megpirítjuk a középen kettévágott spárgák sípos részét, (fontos, hogy enyhén karamellizálódjon körös - körül) majd kivesszük a serpenyőből. 
Ugyanabban a serpenyőben, kevés olajon megdinszteljük a  karikára vágott újhagymát is. Hozzáadjuk a spárgák azon részeit, amiket nem pirítottunk, darabokra  vágva. Együtt dinszteljük, majd felöntjük 3 merőkanál alaplével, és kevés citromlét öntünk hozzá. Hozzátesszük a karamellizált spárga sípokat is. Addig főzzük, míg az alaplé mennyisége a felére csökken. Közben sózzuk, borsozzuk. Az így létrejött keveréket botmixerrel jól átdolgozzuk.Végül a joghurtban elkeverünk egy kanál keményítőt, és ezzel a pürét felforraljuk. Laza krumplipüré állagú krémet kell kapnunk. Ezzel tálaljuk a grillezett sonkát. 

A krém selymes, az újhagyma, és a joghurt miatt pikáns, a rövid pirítás miatt komplex íze, kitűnő harmóniában van a sült sonka füstös, sós ízével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése