2014. január 22., szerda

Krumplileves

Hozzávalók:

1 kg. burgonya,
2 szál sárgarépa,
1 fej hagyma,
1 szál petrezselyem, zöldjével együtt,
só, őrölt bors, őrölt pirospaprika,
néhány babérlevél,
1 kis pohár tejföl,
1 kanál liszt,
kevés almaecet,
1 kávéskanál cukor




A hagymát apróra vágjuk. A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk. A hagymát kevés zsiradékon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a kockázott zöldségféléket is. A krumplit is hozzátéve, annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. Sózzuk, néhány babérlevelet adunk hozzá. Kevés borsot, cukrot, és kevés ecetet, vagy almaecetet is teszünk a fazékba. Mikor a zöldségfélék, és a krumpli is puhára főtt, keveset kiveszünk a főzőléből, és lisztet, és tejfölt hozzáadva, csomómentesre keverjük. A habarásba belekavarjuk az őrölt pirospaprikát, majd a fazékba öntjük. Az apróra vágott petrezselyemzöldet is hozzáadva, felforraljuk. 
Lehet paprika nélkül, esetleg tejszínnel is készíteni a tejföl helyett, de habarás nélkül is, friss újkrumpliból. Nyáron friss zöldpaprika, és paradicsom is mehet a levesbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése