Hozzávalók 4 személy részére:
500 g. főtt, füstölt sonka,,
300 g. zöldbab,500 g. főtt, füstölt sonka,,
2 - 3 db. nagyobb krumpli,
1 kisebb fej vöröshagyma,
1 - 2 gerezd fokhagyma,
kis csokor petrezselyem zöld,
2 dl. tejföl,
1 evőkanál liszt,
1 kávéskanál pirospaprika,
1 mokkáskanál őrölt kömény,
kis pohár száraz fehérbor,
kevés só,
frissen őrölt bors,
kevés étolaj,
tojás, liszt, kevés víz a galuskához.
(lehet kevés karikára vágott, vagy kockázott sárgarépával, petrezselyem gyökérrel is még tartalmasabbá tenni a levest)
A hagymát vékony félkarikákra vágjuk, és kevés étolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát, enyhén megsózzuk, majd felöntjük kevés száraz fehérborral. A felkockázott sonkát is hozzátesszük, kicsit együtt pirítjuk, (ha sárgarépát, és gyökeret is kívánunk a levesbe főzni, most tegyük hozzá, és dinszteljük együtt a sonkával) majd felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Röviddel ezután, a feldarabolt krumpli, és a zöldbab is hozzákerül. (ezúttal fagyasztott zöldbabból készült, de lehet friss zöldbabot is használni) Ha szükséges, a vizet pótoljuk! Amikor felforrt, a főzőléből keveset kivéve elkeverjük a tejföllel, a liszttel, valamint az őrölt pirospaprikával, majd visszaöntjük a főzőléhez. Csomómentesre keverjük! Legutoljára az apróra vágott petrezselyem zöldet, a frissen őrölt borsot, valamint csipetnyi őrölt köményt, és (ha szükséges) kevés sót adunk hozzá. Kóstoljuk meg, mielőtt a galuskát beleszaggatjuk!
Igen tartalmas, finom étel, a maradék húsvéti sonka felhasználásával, de bármikor máskor is elkészíthető!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése