2013. október 7., hétfő

Abáló kincsei, szalontüdő, pájsli, tunkedli,


Hozzávalók 10 személyre:
Az abálóból: 1db. tüdő, 1db. szív, 1db. nyelv, 1db. fül.


Egyéb hozzávalók:

Kevés zsír, vagy olaj, 
só, bors, 
házi csalamádé, vagy savanyú uborka, 
1 kanál mustár, 
2 nagyobb fej hagyma, 
3 gerezd fokhagyma, 
1db sárgarépa, 
3db babérlevél, 
2 citromkarika, 
1 nagy pohár tejföl, 
4 kanál liszt, 
csipet majoránna, petrezselyemlevél.


A disznótorban a legnagyobb sor mindig az abáló előtt áll, ki-ki egy szelet kenyérrel, sóval vár a legjobb falatokra. Mielőtt minden elfogyna, érdemes megmenteni azokat a finomságokat, amiből a kedvenc ételemet el lehet készíteni.Természetesen nem csak disznóvágáskor, hanem az év minden szakában megfőzhető, mivel az alapanyagok bármikor beszerezhetőek.

Elkészítés:  Az abálóból kivett, meghűlt „kincseket” kisujjnyi csíkokra vágjuk. A nyelvet előtte megpucoljuk! A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, a fokhagymát kés lapjával megtörjük, apróra vágjuk, majd kevés zsiradékon üvegesre pároljuk.
Hozzáadjuk a húsféléket / egyszerre, mert az abáló előfőzte, és kb. azonos a főzési idejük /. 

Az abálóból vett lével felöntjük, annyira, hogy a húsokat ellepje.
Babért, maréknyi apróra vágott csalamádét, vagy 2-4 db. savanyú uborkát, vékony karikákra vágott sárgarépát, négybe vágott citromkarikát héjával, kevés majoránnát, friss, vagy szárított petrezselyemlevelet, kevés mustárt adunk hozzá. Sóval, frissen őrölt borssal ízlés szerint ízesítjük. Kb. 30 percig főzzük. Tejfölből, lisztből habarást készítünk, amit 1 merőkanálnyi főző lével felengedve, csomómentesre keverünk. A habarást hozzáadva még 10 percig főzzük.
Köretként adhatjuk hozzá a hurkából és töltött káposztából maradt rizst, zsemlegombócot, főtt orsó, vagy más tésztát, galuskát, én viszont legjobban grízgaluskával! szeretem.
A képen polentával tálalva látható
Tálaláskor ne felejtsük el a tejfölt sem, hogy mindenki kedvére meglocsolhassa.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése