Hozzávalók 10 személyre:
500g száraz saláta, vagy más nagy szemű bab,
1 kis fej káposzta 800-1000g,
2 kisebb fej vörös, vagy lilahagyma,
pár gerezd fokhagyma,
3 db sárgarépa,
1 csomag újhagyma,
só, bors, babér,
1ek ecet,
1ek cukor,
kömény,
csipet csombor (borsikafű),
csipet szárított kakukkfű.
A babot előző este beáztatom, sós, ecetes, köménymagos vízben fedő alatt főzöm babérlevéllel, apróravágott fokhagymával. Legalább 8l-es fazekat használjunk! Míg fő apróra vágom a káposztát, a répát, és felkarikázomaz újhagymát. Mikor a bab megpuhult, (al dente) hozzáadom a sárgarépát. Újabb 5 perc főzés után lecsurgatom a főzőlevet. A még meleg babhoz, és répához hozzáadom a káposztát, kevés apróra vágott vagy morzsolt kakukkfüvet, és a csombort .Fedő alatt még párolni hagyom, amíg ki nem hűl. A csombor nagyon erőteljes fűszernövény, ezért vigyázzunk amennyiséggel. A csombornak egyébként puffadásgátló hatása van. A bab, káposzta, hagyma miatt nem elhanyagolandó.Szükség szerint ízesítjük sóval, borssal, cukorral, kevés ecettel. Kihűlés után rászórjuk az újhagymát.
Hidegen tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése