2013. október 7., hétfő

Káposztás babsaláta sárgarépával, újhagymával.


Hozzávalók 10 személyre:

500g száraz saláta, vagy más nagy szemű bab, 
1 kis fej káposzta 800-1000g, 
2 kisebb fej vörös, vagy lilahagyma, 
pár gerezd fokhagyma, 
3 db sárgarépa, 
1 csomag újhagyma, 
só, bors, babér, 
1ek ecet,
1ek cukor, 
kömény, 
csipet csombor (borsikafű),
csipet szárított kakukkfű.



A babot előző este beáztatom, sós, ecetes, köménymagos vízben fedő alatt főzöm babérlevéllel, apróravágott fokhagymával. Legalább 8l-es fazekat használjunk! Míg fő apróra vágom a káposztát, a répát, és felkarikázomaz újhagymát. Mikor a bab megpuhult, (al dente) hozzáadom a sárgarépát. Újabb 5 perc főzés után lecsurgatom a főzőlevet. A még meleg babhoz, és répához hozzáadom a káposztát, kevés apróra vágott vagy morzsolt kakukkfüvet, és a csombort .Fedő alatt még párolni hagyom, amíg ki nem hűl. A csombor nagyon erőteljes fűszernövény, ezért vigyázzunk amennyiséggel. A csombornak egyébként puffadásgátló hatása van. A bab, káposzta, hagyma miatt nem elhanyagolandó.Szükség szerint ízesítjük sóval, borssal, cukorral, kevés ecettel. Kihűlés után rászórjuk az újhagymát. 

Hidegen tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése