2013. október 8., kedd

Aszalt szilvás, Unicumos, krémes kocka.

Hozzávalók 6 személyre:

A piskótához:

10 tojás,
10 ek. liszt,
10 ek. cukor,
2 ek. kakaópor,
1 cs. sütőpor,
200 g. aszalt szilva,
4 cl. Unicum,

A kakaós – unicumos krémhez:

4 dl. tejszín,
1,5 ek. kakaópor,
2 ek. porcukor,
2 cl. unicum,

A bevonáshoz:

125 g. étcsokoládé,
30 g vaj,
pár db. aszalt szilva a díszítéshez.



A piskóta hozzávalói 40x25 cm-es sütő tepsire értendőek!

Az aszalt szilvát forró vízbe áztatjuk 1 órára, majd lecsöpögtetjük. Néhány szebb darabot, meghagyunk a díszítéshez, a többit feldaraboljuk. 

4 cl. aszalt szilvás Unicummal összekeverjük, és többször megforgatjuk. Míg a piskótát kikeverjük, állni hagyjuk!

A tojásokat szétválasszuk. A fehérjét a cukorral felverjük, majd hozzáadagoljuk a tojás sárgáját, és a sütőporral elkevert lisztet. A masszából 3 csíkot teszünk a tepsibe (nagyjából 2/3 rész). A megmaradt 1/3 részbe kakaóport keverünk, ezt tesszük a csíkok közé, majd kanál nyelével „márványozzuk”. Hosszanti, és kereszt irányban húzzuk a kanál nyelét. Rászórjuk az aszalt szilvát, és előmelegített sütőben, 200 fokon készre sütjük. (tűpróba!)

A krémhez a tejszínt felverjük, és porcukrot, kakaóport, valamint 2 cl. Unicumot keverünk bele.

Mikor a piskóta megsült, kihűlés után, sütőpapírra borítjuk úgy, hogy a teteje kerüljön alulra. Hosszanti irányban, középen kettévágjuk, a felső részt félretesszük. Az alsó részt, megkenjük az elkészült krémmel. A félretett piskótát visszaborítjuk rá.

Az étcsokoládéból, és vajból bevonó masszát készítünk, amibe először a fogpiszkálóra tűzött szilvákat mártjuk, amikkel a kész sütit díszítjük. Ezeket sütőpapírra rakjuk kihűlni. A masszával a süti tetejét bevonjuk, majd hűtőbe tesszük. Kocka alakú szeleteket vágunk, melyeket a krémmel, és a bevont aszalt szilvával díszítünk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése