2013. október 9., szerda

Csirkepaprikás bográcsban

Hozzávalók 10 főre:

2 egész csirke
5 fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
30 dkg zöldpaprika
30 dkg paradicsom
1 kanál só

1 kávéskanál köménymag
1 csipet őrölt bors
2 szál kakukkfű
2 kanál pirospaprika
1 dl fehérbor
1 db csípős paprika


A mennyiségek, min. 10 literes bográcsra értendőek!
A csirkét megmossuk, feldaraboljuk. Mindenkinek ajánlom, a házi kapirgálós jószágokat, mert egész más az ízük, mint a nagyban tartottaké!
A hagymát felszeljük, a fokhagymát kés lapjával megnyomjuk, a paprikát, paradicsomot feldaraboljuk.
Kevés zsiradékon, a hagymát üvegesre pároljuk (ha van füstölt szalonna, akkor ajánlom azt tenni először a bográcsba és annak kisütött zsírján folytatni a főzést).
Hozzáadjuk a köményt, majd a fokhagymát és megsózzuk. Felöntjük kevés vízzel és a bográcsba tesszük a paradicsomot. 10 perc után, beletesszük a csirkét, a máj kivételével. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Belekerül a többi fűszer és a csípős paprika is. Megvárjuk, hogy felrottyanjon.
Megkóstoljuk a szaftot! Most teszem hozzá, a darabolt zöldpaprikát. (Családom nem szereti, ha a paprika szétfő! Úgy szeretjük, ha a főzés után is felismerhető marad és kicsit roppanós.)
Ha úgy látjuk, majdnem készre főtt, beletesszük a májat is, valamint a borban jól elkevert pirospaprikát is. Ha újból felforrt, kész az étel.
A pirospaprikát legtöbbször a végén teszem a bográcsos ételekbe. A kozmálást, legtöbbször a bogrács aljára gyűlt, őrölt paprika okozza, így egy veszélyforrás ki van pipálva.
Feltétlenül javaslom, a többszöri kóstolást! A legegyszerűbb úgy, hogy a fakanállal felkavarjuk a szaftot, majd magasabbról evőkanálba csorgatjuk. A sugárban csorgatott lé meghűl, így nem kell fújni a kóstoláskor.
Galuskával, vagy kifőtt száraztésztával tálaljuk.
El lehet készíteni fazékban is, de a bográcsozásnak más a hangulata!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése