2013. október 9., szerda

Csorba

Hozzávalók:

500 g. pulyka apróhús
2 szál sárgarépa kis kockákra vágva
1 szál petrezselyemgyökér, megtisztítva és kockákra vágva
1 kisebb db karalábé, megtisztítva és hasábokra vágva
1 maréknyi zöldbab (fagyasztott is lehet)
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 maréknyi savanyú káposzta
1 csokor petrezselyem zöldje
1 kisebb lestyán levél
1 db. (kisebb méretű) csípős paprika
10 dkg. gomba, felszeletelve
1 csipet só és bors

200 g. főzőtejszín, vagy tejföl
kevés tejföl, csípős paprika a tálaláshoz.




A csorba, gyűjtőfogalom, levest jelent. Eredetileg, korpaciberével savanyítják, de más savanyító anyaggal, citrommal, ecettel, savanyú káposztával is készülhet.
Az apróra vágott hagymát, a zsíron megpirítom, majd az aprított fokhagymát is hozzáadva kicsit megsózom.
Hozzákerül az apró kockákra vágott hús is, amit addig pirítok, míg meg nem fehéredik, és kis kéreg keletkezik rajta.
Beleteszem a vékony karikára, vagy kockára vágott répát, a zöldséget, karalábét is, valamint a zöldbabot, az előzőleg felvágott savanyú káposztát, majd felöntöm meleg vízzel. Ha van esetleg hús alaplé, azzal még jobb! Sózom, borsozom, kevés csípős paprikát teszek hozzá, (ha lehet frisset) és fedő alatt addig főzöm, míg minden összetevő meg nem puhul. Belekerülnek a zöld fűszerek is, apróra vágva. A lestyánnal bánjunk óvatosan, mert kellemes, de erőteljes íze van! A szeletelt gombát is hozzáadom.
A főzőléből kicsit kivéve, a főzőtejszínt temperálom, csomómentesre elkeverem, majd a levesbe öntve felforralom.

Tálalásnál, mint ahogy Erdélyben mindenhol, tejfölt, és csípős paprikát kínálnak hozzá külön, amivel mindenki kedve szerint ízesítheti.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése