2013. október 9., szerda

Nyírségi húsgombócleves

Hozzávalók:

25 dkg darált sertéshús
1 evőkanál zsemlemorzsa
2 evőkanál rizs
2 db tojás
1 fej hagyma lereszelve
1 csipet só és bors
2 db sárgarépa kis kockákra vágva
1 db petrezselyemgyökér, megtisztítva és karikákra vágva
3 db krumpli kockára vágva
1 marék zöldbab és zöldborsó
1 darab paradicsom, héja lehúzva és húsa kis kockákra vágva
1 darab zöldpaprika
1 kávéskanál pirospaprika őrölt

200 g főzőtejszín
1 kanálnyi liszt a habaráshoz
1 kevés mustár vagy ecet
1 csipet só és bors
1 kevés  tárkonylevél és petrezselyem zöld



Sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zöldbabot felszelek, krumplit kockákra aprítok, majd 1 fej hagymával, a zöldborsóval, sóval, szemes borssal, felteszem főni.
Míg fő, elkészítem a gombócokat, a következőkben felsorolt alapanyagokból. 250 g. darált hús, 1 ek. zsemlemorzsa, 2 ek. rizs, 2 tojás, só, őrölt bors, 1 nagy fej vöröshagyma, nagyon apróra vágva, vagy reszelve. A gombócba is gyúrhatunk petrezselyem zöldet.
Mikor a leveslé felforrt, beleteszem a gombócokat, és kb. 20 perc alatt együtt készre főzöm. A rizsnek kell megpuhulnia, mert a hús hamarabb megfő. Ha nem vagyunk biztosak időérzékünkben, nyugodtan vegyünk mintát a gombócokból. Nem szégyen megkóstolni, sőt kötelező!
Ha úgy érezzük, közel van a kész állapothoz, behabarjuk. Ha tejföllel csináljuk, savanykásabb lesz. Mindenképpen ajánlom a pikáns ízt, így ha főzőtejszínes habarást készítünk, kevés ecet, vagy kávéskanálnyi mustár is mehet hozzá. Ezt mindenki saját ízlésére bízom.
A végén, apróra vágott petrezselyem zölddel is megszórhatjuk kicsit, valamint kevés tárkonyt tehetünk hozzá. Nem csak az ízén, hanem az esztétikai élményen is javít, a frissen vágott petrezselyem zöld.
Minimális gyakorlat szükséges hozzá, elsősorban a gombócok elkészítése miatt.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése