2013. október 9., szerda

Darált paprika - Erős Pista, Zöld pokol, Pritamin, Vitaprik.

Hozzávalók:
5kg. paprika
1 kg só


Ősz van! Itt az ideje a nyári ízek megőrzésének, a szezonális zöldségek tartósításának. A paprika legegyszerűbb tartósítási módja, a sóval való eltevés. 
Mindenki ismeri az Erős Pistát, vagy Édes Annát. Mivel Nagyanyám Vitapriknak nevezte, én is így hívom. A vitamin és az aprítani szavak összetételéből született a név, ami nagyon találó.
Nagyon egyszerű az elkészítése. Öt egység paprikához, 1 egység só kell. (5 kiló paprikához, 1 kiló só).
A mennyiségeket érdemes kimérni, így biztos lesz a végeredmény. Más tartósítószerre nincs szükség!
A paprikát megtisztítani, kicsumázni, feldarabolni, darálni, vagy turmixgéppel aprítani, sót hozzákeverni és kész is van a darált paprika, ami egész télen biztosítja ételeink nyári ízét.
Pörkölthöz, paprikáshoz, sültekhez kitűnő, de mindenhez használhatjuk, amibe egyébként paprikát tennénk. Javaslom a kápia paprikát, vagy a paradicsompaprikát. Minden paprikaféle alkalmas, de ezek színe az igazi paprikaszín. Ízlés szerint csípőset is tehetünk bele, vagy csinálhatjuk csak csípős, csilipaprikából is.
A legfontosabb érv, amiért ajánlom, hogy 3 üveg boltban kapható paprikakrém árából, 20 üvegnyit lehet készíteni. Tanácsos kisebb (200ml-es) üvegekbe tölteni. Felbontás után sem kell hűtőben tárolni!
Ajándéknak is kitűnő!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése