2013. október 9., szerda

Csilis bab tarhonyával, akár vegetáriánusoknak is.

Hozzávalók 10 főre

1 kg szárazbab

1 kg darált hús
0.5 kg tarhonya
5 fej hagyma
6 gerezd fokhagyma
0.5 kg kápia paprika
0.5 kg paradicsom
1 doboz kukorica
2 db chilipaprika
2 ek fehérborecet

1 ek bazsalikom
1 kávéskanál borsikafű

1 kanál só
1 kávéskanál őrölt bors
2 kanál pirospaprika
5 db babérlevél
1 csokor petrezselyemzöld


Mivel ez az étel vegetáriánus módon is elkészíthető, csak annyit kell tenni, hogy a darált húst elhagyni, 0.5 kiló tarhonyával helyettesíteni, így összesen 1 kg házi tarhonya kell ételünkhöz.
Az ételhez minimum 10 literes fazék, vagy bogrács szükséges!
A babot előző este beáztatom.
Az áztatólevet leöntöm róla, majd legalább 10 literes fazékban felteszem főni. Annyi vizet öntök rá, hogy a bab felett, kb. 5 cm legyen. Megsózom, néhány babérlevelet teszek bele és hagyom rotyogni.
Közben elkészítem a többi hozzávalót. A hagymát apróra vágom, a fokhagymát kés lapjával összezúzom, majd felaprítom. Felkarikázom a chilit is, majd hozzáöntöm a babhoz.
A paradicsomot apró kockára vágom, így a héja nem marad egy darabban. Ezt is beöntöm a fazékba. A paprikát kis kockára vágom.
Közben meg-meg keverem a babot. Betehetem a saját készítésű vitaprik paprikát, ami elég sós (ez elhagyható). Teszek hozzá 1 teáskanálnyi őrölt borsot és 3 teáskanál házi őrölt paprikát, valamint az apróra vágott bazsalikomleveleket. Hozzáadom a kukoricát is, majd megkóstolom. Ha a bab al dente (fogkemény), jöhet a többi alapanyag is.
Most adom hozzá a darált húst (mint írtam, ez tarhonyával helyettesíthető) és a kockára vágott lecsópaprikát, valamint 2 evőkanál fehérbor ecetet.
Belekerül a tarhonya és most kell igazán figyelni, hogy le ne kapja az alját. Hozzáadom a zöldfűszereket is.
Lassú tűzön, néha megkavarva, még fél óráig fő az étek. 3 óra alatt készült el, de a bogrács mellett, jó hangulatban, telik az idő!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése