2013. október 10., csütörtök

Rétegelt vadpörkölt almával, borókával.


Hozzávalók 12 személyre:
15 kiló vadhús, (ebben az esetben, dámvad volt az alapanyag) Elkészíthető birkából, vaddisznóból, de akár marhahúsból is ezzel a módszerrel.
4 kg. hagyma,
3 fej fokhagyma,
1 kg. lecsópaprika,
1 kg. paradicsom,
1 kg. alma,
fél marék boróka bogyó,
1 kk. csombor, (borsikafű)
1 ek. csípős őrölt paprika,
4 ek. édes őrölt paprika,
só, bors,
1 ek. köménymag,
20 dkg. szalonna,
2 dl. bor, a paprika feloldásához.





A hozzávalók 22 literes bográcsra értendőek, a mennyiséggel akár 30 fő is jól lakhat.
A hagymákat, felszeleteljük, megsózzuk. Nem muszáj túl apróra, mert a hosszabb főzés után szétfő. A húst feldaraboljuk, a paprikát, a paradicsomot, karikára vágjuk. 

A szalonnát csíkokra vágjuk, majd üvegesre pirítjuk. A köménymagot hozzáadva, rárétegezzük a húst. 
Legalulra a nagyon csontos darabok kerülnek. Erre egy réteg már besózott hagyma, majd ismét, már kevésbé csontos hús kerül. Ezt is hagymával zárjuk.
Újabb két réteget teszünk a bográcsba hasonló módon, és a legtetejére több szeletelt hagymát, a karikázott paprikát, paradicsomot, a csombort, (borsikafű) őrölt borsot, kevés köménymagot, és az előzőleg összetört borókabogyót tesszük.
A mi bográcsunknak van fedője is, de nem feltétlenül szükséges a főzéshez.
Amíg fel nem rottyan, nem szükséges kavarni, csak a bográcsot kell időnként megforgatni. Mivel mi öntöttvas, beépített bográcsban főztünk, nem tudtuk forgatni, de nem is volt szükség rá. Az öntöttvas bogrács nagyon jó hővezető, így ez a legalkalmasabb edény a pörkölt főzésre. Ezzel az eljárással, nagyon kevés víz kell a főzéshez. Volt olyan étel, amibe nem is kellett utánatöltenem. Csak annyit adjunk hozzá, hogy a húst teljesen ellepje. A felforrás után, összekavarhatjuk, és beletesszük a fokhagymát, és az őrölt borsot. Mikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a meghámozott, szeletelt almát, és rövid idő múlva, a borban elkevert őrölt piros paprikát. Az édeset, csípőset egyaránt. Az alma, és a bor savtartalma, biztosítja ételünk, finom, sűrű szaftját. Figyeljünk, az utólagos fűszerezésre, ha szükséges! 
Pörköltem a Gyulavári Kastélynapok főzőversenyében, 42 bogrács közül a "legfinomabb étel" díjat érdemelte ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése