2014. január 1., szerda

Kocsonya

Hozzávalók a 24 adaghoz:

4 db sertésláb (köröm)
fél sertésfej füllel együtt,
1 db sertésszív, (tehető hozzá nyelv is)
1 kg sertésbőr,
kevés füstölt lapocka, vagy comb,
1 kg sárgarépa,
fél zeller,
5 fej hagyma,
3 fej fokhagyma,
2 kisebb csilipaprika,
1 kis tasak fekete bors,
só ízlés szerint, de minimum 6 evőkanálnyi.




A hozzávalókat szőrtelenítjük, (ha szükséges gázláng felett leperzseljük a körömről, és a fejről) többször átöblítjük. A szívet kettévágjuk, a billentyűket levágjuk.
Annyi hideg vízben feltesszük főni, ami éppen ellepi. Ha felforrt, a vizet leöntjük, és most már bővebb lében tesszük fel ismét. A vízbe szemes fekete borsot, és sót teszünk. Mikor felforrt, a habját leszedjük, majd takaréklángon, órákig főzzük. Vigyázzunk, ne forrjon, csak gyöngyözzön a víz! Közben időnként a keletkező habot, ismét leszedjük. Mikor a fejről kezd leválni a hús, hozzáadjuk a zöldségféléket, amit előre darabokra vágtunk, a hagymát, a fokhagymát. Adhatunk hozzá 1-2 csilipaprikát is, ami enyhén csípőssé teszi. Főzhető bele kevés zöldpaprika is, de attól zavarossá válhat a lé, ha túlfő. Beletesszük a füstölt combot, vagy lapockát is, és addig főzzük, míg a répa megpuhul. Feltétlenül kóstoljuk meg, mert ha szükséges, sózhatjuk még. Csinálhatunk próbát is, ha keveset kiveszünk a léből, és azt hűtőbe tesszük. Ha megszilárdul, akkor jó a kocsonyánk.
Levesszűrővel, mindent kiveszünk a léből, és hagyjuk kihűlni. Ha jól dolgoztunk, a csontokról minden lefőtt, így könnyen fel tudjuk szeletelni, és elosztani az előre elkészített edényekbe a lábat, a fejhúst, a szívet vagy nyelvet. Minden tálba teszünk egy darab répát is, és mindegyikbe jusson füstölt hús is. Ez talán a legnehezebb feladat, hogy mindent igazságosan osszunk el.
A fazékban lévő alapléről, a zsiradékot távolítsuk el! Kanállal, vagy merőkanállal a tetején úszó zsiradékot könnyen le lehet szedni, de ha szükséges, használhatunk itatóspapírt is.
A kiadagolt szilárd alapanyagokra merőkanállal rászedjük a már kicsit hűtött lét, és hűvös helyen hagyjuk, hogy megdermedjen. A hagymát, fokhagymát, a borsot, csak ízesítésre használtuk, azt ne tegyünk az edényekbe.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése