2014. március 2., vasárnap

Öreg lebbencs

Hozzávalók:

100 g füstölt szalonna,
150 g lebbencs tészta
400 g burgonya
3 sárgarépa
1 nagy fej hagyma
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
1 kiskanál őrölt pirospaprika
1 kis csokor petrezselyemzöld




A szalonnát apró kockákra vágjuk, majd kis lángon zsírjára sütjük. A kisült szalonnát kivesszük, majd az apróra szelt hagymát megdinszteljük. A tört lebbencstésztát is hozzátéve, halványbarnára pirítjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. A sárgarépát is beletesszük. A petrezselyem csokrot összekötve, apróra darabolt paradicsomot, pirospaprikát, sót beletéve felforraljuk. Sóval óvatosan bánjunk, mert a szalonna is sós! Mikor felforrt, hozzáadjuk a felkockázott krumplit, és a zöldpaprikát is. Én úgy szeretem, hogy a paprika ne főjön szét, hanem a paprikadarabok enyhén roppanósak maradjanak a levesben. Mire a krumpli megfő, minden tökéletes állapotban lesz, beleértve a lebbencstésztát is. Az aroma kifőtt belőle, így a petrezselyem levelet kivesszük.
Tálaláskor visszatesszük a pirított szalonnát is, de van ahol 1 kanál tejfölre szedik a levest. Nagymamám a sűrű, tartalmas leveseket nevezte "öregnek." Akár magában is elegendő energiát biztosított a leves a mezőgazdasági munka elvégzéséhez.  Legfinomabb a bográcsban készült lebbencs, de a konyha tüzén is elkészíthető.

2 megjegyzés:

  1. Örülök érdeklődésednek, amit emailben meg is köszöntem. Fő oldalam (Kedvenc Kajáink Kicsiny Konyhánkból) szerepel az Összes recept oldalon. Onnan minden blogomra át lehet jelentkezni, így erre is. Mindegyik oldalamat, szinte naponta bővítem, és egyre többen olvassák írásaimat, amit köszönök!

    VálaszTörlés
  2. Másképpen készül az öreglebbencs, és másképpen készül ez a lebbencsleves is.

    VálaszTörlés