2014. április 13., vasárnap

Csülökpörkölt

Hozzávalók 4 fő részére:

1 db. csontozott hátsó csülök, (kb. 1,2 kg.)
4 fej hagyma,
5 gerezd fokhagyma,
1 kanál zsír,
1 kávéskanál köménymag,
2 db. zöldpaprika,
1 db paradicsom, 
só, őrölt bors,
1 dl. száraz fehérbor,
1 kanál őrölt pirospaprika,
ízlés szerint csípős paprika.




A csülköt 3x3 cm-es kockákra daraboljuk. A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát szétnyomjuk. Zsírt hevítünk, amin a hagymát, a fokhagymát megpirítjuk. Megsózzuk. A kömény is hozzáadjuk, majd a húst is hozzátéve addig pirítjuk, míg kifehéredik, és pirított réteg képződik rajta. A fehérbort hozzáöntjük, és az apróra vágott paradicsomot beletéve, felöntjük kevés vízzel. Felforraljuk, majd beletesszük a zöldpaprikát, az őrölt pirospaprikát, és kevés őrölt borsot. Ha csípősen szeretjük, tehetünk bele friss, vagy őrölt csípős paprikát is. Többször kavarva, és megkóstolva a hús megpuhulásáig főzzük. Ezzel a módszerrel, a zöldpaprika nem fő teljesen szét, de ha korábban adjuk az edénybe, akkor az is megy a szaftba. Ugyanezzel a módszerrel készítem más sertéshúsból (lapockából, dagadóból, csontos sertéshúsból) is a pörköltöt. Pirított tarhonyával, főtt krumplival, vagy főtt tésztával is tálalható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése