2015. január 15., csütörtök

Tökfőzelék, kovászos uborkalével

Hozzávalók:

500 g gyalult tök
2 dl kovászos uborka lé
1 kis fej hagyma apróra vágva
1 kis csokor kapor
kevés só, és őrölt bors
ízlés szerint cukor
1 kanál libazsír
200 g  főzőtejszín
1 csapott evőkanál liszt a habaráshoz


Főzelékem, annyiban tér el a hagyományostól, hogy a gyalult tököt a kovászos uborka levében főzöm. Lehet más savanyúság lével is csinálni, de akár hordós káposztáéval is. Amellett, hogy pikáns íze lesz, nem kell hozzá ecetet adni, mert a főzelék savanykásságát a savanyú lé biztosítja. Ezen kívül megakadályozza, hogy a tök könnyen szétfőjön.
A hagymát libazsíron megdinszteljük, majd hozzáadva a legyalult, lecsorgatott tököt (lehet fagyasztott is) felöntjük a kovászos lével, majd annyi vízzel, hogy ellepje.
Sózzuk, borsozzuk, kicsit cukrozzuk, majd megkóstoljuk. Felforralva, a tök megpuhulásáig főzzük vigyázva arra, hogy szét ne főjön.
A főzőtejszínből, kevés lisztből habarást készítünk, azt kevés lével hígítjuk, amit a fazékból veszünk ki, csomómentesre keverjük, és visszaöntjük a fazékba. Most adjuk hozzá az apróra vágott kaprot.
Újra felforraljuk, és a kiválasztott feltéttel, de akár anélkül is tálalhatjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése