2015. február 28., szombat

Diós / kakós csiga

Hozzávalók:

50 dkg. liszt,
2,5 dkg élesztő,
5 dkg vaj,
1 tojás,
1/2 citrom reszelt héja,
1/2 csomag vaníliás cukor,
csipetnyi só,
3 evőkanál cukor,
3 dl. körüli tej.

A töltelékbe: 30 dkg. darált dió, mák, kakaó,
20 dkg. cukor,
kevés őrölt fahéj,
annyi tej, hogy jól kenhető masszát kapjunk.




Az élesztőt langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk. Keverőtálba tesszük a lisztet, majd hozzáadjuk a tojást, a felfuttatott élesztőt, a csipet sót, és kevés cukrot. Annyi tejjel dolgozzuk össze, amennyit felvesz, és hozzáadjuk az olvasztott vajat is. Összedagasztjuk, majd 30 percig letakarva kelesztjük. Elkészítjük a tölteléket darált dióból, mákból, vagy kakaóból, a reszelt citromhéjból, a vaníliás cukorból, cukorból, és annyi tejből, hogy jól formálható masszát kapjunk. (a kakaós töltelékből a reszelt citromhéjat elhagyhatjuk)
Fél ujjnyira kinyújtjuk lisztezett deszkán a tésztát, és egyenletesen elkenjük rajta a mákos, vagy diós tölteléket. Ezután felcsavarjuk a tésztát, majd bő ujjnyi vastag szeleteket vágunk belőle. Sütőpapírra sorakoztatjuk, köztük nagyobb helyet hagyva, a tetejüket megkenjük felvert tojással, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük őket.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése