2015. február 11., szerda

Dubarry szelet

Hozzávalók:


8-10 szelet sertéshús,
1 kis fej karfiol,
vaj, liszt, tej, a bechamel mártáshoz,
reszelt sajt, só, bors.




Nem különösebben nehéz elkészíteni. Sima roston sült sertésszelet, amire párolt karfiolt halmozunk, és béchamel mártással kevert sajttal leöntjük. A mártás, nem más mint egy vajas rántás. A húst, végül sajttal megszórva, sütőben átsütjük. 


Vagy sertéscombot, vagy lapockát ajánlok hozzá, de elkészíthető pulykamellből is. 
A husikat a rostokra keresztben szeleteljük, (amit a hentes megtehet) majd kicsit szétverjük, belülről kifele. Ha van szeletsütőnk, akkor abban, ha nincs, akkor kevés zsiradékon elősütjük. Az apró rózsákra szedett karfiolt, blansírozzuk. (Ez azt jelenti,hogy rövid időre, forró vízbe dobva, előfőzzük) Ha a hús kész, a karfiolt ráhalmozzuk, majd béchamel mártásban elkevert reszelt sajttal beborítjuk. (Besamel mártásnak azt nevezzük, amikor serpenyőben, vajat olvasztunk, majd apránként lisztet adunk hozzá. A végső sűrűségét, tejjel állítjuk be.) A sütőbe téve, rövid ideig sütjük, hiszen minden elő volt sütve, főzve.
Én, a tálaláskor, még meg szoktam szórni, kevés reszelt sajttal is, ami ráolvad a tetejére. A tepsiből összegyűjtött szafttal is meglocsolom.
Sűrű krumplipürével, rizzsel, vagy hagymás, esetleg petrezselymes újkrumplival tálalom.


A "Dubarry" személynév. Egy olyan hölgyről nevezték el az ételt, aki szívesen osztogatta bájait a magas rangú uraknak, és királyának. Ezzel gazdagságot, és elismerést szerzett magának, és férjének. Róla nevezték el ezt az ételt. A világ egyik leghíresebb kurtizánja volt tehát Madame Dubarry.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése