2015. február 22., vasárnap

Méteres kalács Anyósom receptje alapján.

Hozzávalók:

A tésztához:
6 tojás
25 dkg. porcukor
1 dl. étolaj
35 dkg. liszt
½ csomag sütőpor
1 ek. kakaópor,
1 dl. meleg víz

A krémhez:
2 tasak puncs ízű pudingpor,
4 dl. tej,
20 dkg. puha vaj,
20 dkg. porcukor,
5 cl. rum, esetleg néhány csepp rumaroma

A tetejére:  (ez el is hagyható)
20 dkg. étcsokoládé,
2 kanál olaj,
1 kk. citromlé




A tojássárgákat a porcukorral kikeverjük, majd belecsorgatjuk az étolajat, a meleg vizet, és habosra dolgozzuk.
A liszthez keverjük a sütőport, és kisebb adagokban a felvert tojáshoz keverjük.
Kettéosztjuk a tésztát.  Az egyik felébe szitáljuk a kakaóport, és adunk hozzá még két evőkanál vizet is.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, elfelezzük, majd óvatosan összeforgatjuk a tésztával (egyik felét az egyikhez, a másik felét a másikhoz adjuk).
Két őzgerincformát kivajazunk, kilisztezünk, a tésztát beleterítjük, és megütögetjük, hogy jól eloszoljon a tészta. 180-as hőfokon előmelegített sütőbe tesszük, és 35-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
Ha készen van, kiborítjuk a formából és kihűtjük.
Közben a pudingot az előírás alapján felfőzzük. Amikor már langyos, elkeverjük a cukorral és a vajjal, hozzáadjuk a rumot is, majd meghűtjük.
A kakaós és a sárga tésztát szeletekre vágjuk, majd felváltva megtöltjük őket a krémmel. Egy kakaós, egy sárga, amíg a hozzávalók el nem fogynak.
A mázhoz a csokoládét az olajjal víz felett simára olvasztjuk, hozzákeverünk pár csepp citromlevet, és bevonjuk vele a süteményt.
Tálalásig hűvösön tartjuk, de a legjobb, ha egy éjszakát pihen. Srégen szeleteljük, mert úgy szép a süti.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése