2015. február 21., szombat

Túrús kálács (túrós pite.)

Ami tulajdonképpen túrós pite, de feleségem nagymamája így nevezte. A több évtizeddel ezelőtt leírt recept alapján:


Hozzávalók a tésztához : 

30 dkg. liszt, 
15 dkg. margarin, 
4 tojás sárgája, 
fél csomag élesztő, 
0.5 dl tej, 
1 kiskanál cukor, 
csipet só

Töltelékhez : 

60 dkg. túró, 
25 dkg. porcukor,
1 evőkanál liszt,  
4 tojás fehérje, 
1 csomag vaníliás cukor, 
fél citrom reszelt héja, 
2 kanál mazsola (szegényebb napokon elhagyták)




A langyos tejben a cukorral futtassuk fel az élesztőt. Keverjük ki a tojássárgáját a margarinnal, szitáljuk hozzá a lisztet, szórjuk meg egy csipet sóval, és öntsük bele a felfuttatott élesztőt. Alaposan dolgozzuk ki a tésztát, és osszuk két részre A töltelékhez a túrót szitán törjük át, keverjük ki a porcukorral, adjuk hozzá a mazsolát, vaníliás cukrot, a citromhéjat, a lisztet, és a 4 tojás felvert habját.
Kivajazott, lisztezett tepsibe tegyük a kinyújtott tészta egyik felét, borítsuk rá a túrókrémet, simítsuk el, majd tegyük rá a másik kinyújtott tésztalapot. Tetejét szurkáljuk meg villával, és hagyjuk pihenni minimum 1 órát.

Előmelegített sütőben közepes hőfokon 30 – 35 perc alatt elkészül. Szeleteléssel várjuk meg míg kihűl, és porcukorral tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése