2015. február 12., csütörtök

Növendék csorba.

Hozzávalók:

500 g. borjúszegy,
2 szál sárgarépa,
1 szál petrezselyemgyökér,
1/2 karalábé,
1 maréknyi zöldbab (fagyasztott is lehet)
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kevés korpacibere, esetleg savanyú káposztalé, (Romániába lehet kapni savanyító szert is csorbához, Magic borsnak hívják)
1 kisebb lestyán levél,
1 csipet só és bors

3 kanál tejföl





A csorba levest jelent. A csorbaleves kifejezés tehát nem helyes! Eredetileg, korpaciberével savanyítják, de más savanyító anyaggal, citrommal, ecettel, savanyú káposztával is készülhet. Romániában, kész savanyító port lehet kapni tasakban, borsnak magicnek hívják.

Az apróra vágott hagymát, a zsíron megpirítom, majd az aprított fokhagymát is hozzáadva kicsit megsózom.
Hozzáadjuk az apró kockákra vágott hús is, amit addig pirítok, míg meg nem fehéredik.
Beleteszem a kockára vágott répát, a zöldséget, karalábét is, valamint a zöldbabot, majd felöntöm vízzel. Ha van esetleg csont alaplé, azzal. Sózom, borsozom, kevés csípős paprikát teszek hozzá, és fedő alatt addig főzöm, míg minden összetevő meg nem puhul. Kevés félretett savanyú káposztalevet is hozzáadok. Belekerül a lestyán is apróra vágva. Tehető még bele tárkony is.
A főzőléből kicsit kivéve, a tejföllel csomómentesre elkeverem, majd a levesbe visszaöntöm, és újra forralom

Erdélyben mindenhol kínálnak mellé tejfölt, és csípős paprikát is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése