2015. február 23., hétfő

Óriás pogácsa vajas leveles tésztából.

Hozzávalók:

25 dkg. liszt,
25 dkg. vaj,
1 tk. párolt finom só,
1,5 dl. hideg víz.



A leveles tészta elkészítése csak látszólag nehéz feladat, és bár fagyasztott, és előhűtött leveles tészta is kapható a boltokban, az ételkészítés öröme sokat jelent!
A lisztet egy nagyobb keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, és kis ideig hűtőbe tesszük. A vajat vékonyabb csíkokra vágjuk. Belekeverjük a lisztbe, úgy, hogy minden csík vajat jól bevonjon a liszt.
Hozzáadjuk a jeges vizet, és gyorsan összekavarjuk.
A tál tartalmát egy jól kilisztezett deszkára tesszük,és egy hurkát gyúrunk belőle. Lapítsuk el, és 15 percre, letakarva ismét tegyük hűtőbe. 
Újból meglisztezzük a deszkát, és ráterítjük a hideg tésztát.
úgy nyújtjuk 1 cm vastagra, hogy négyzet alakú legyen.
a tészta alsó egyharmadát felhajtjuk, arra rá a felső harmadot, majd a két szélt ugyanígy. Elforgatjuk 90 fokban, a széleket és a közepét a nyújtófával megnyomjuk, majd ismét kinyújtjuk. A hajtást ugyanúgy végezzük el, mint az előbb. Én ilyenkor 1 órára hűtőbe teszem a tésztát, majd az előbb leírt műveletet még kétszer elvégzem. 
A tésztát tehát négyszer hajtogatom át, és nyújtom ki.
a tésztát ezután folpackban tárolhatjuk hűtőben a felhasználásáig. Ha pogácsát kívánunk belőle sütni, nyújtsuk egészen vékonyra, a tetejét éles késsel vagy slicerrel rácsozzuk meg, és szaggatóval a kívánt méretre vágjuk ki. Tetejét vékonyan kenjük meg felvert tojással, és előmelegített sütőben süssük ki.  Az illusztrációképpen feltett képen nem túl gazdaságos, de nagyon látványos megoldást látunk. Ezen két réteg leveles tészta van egymásra fektetve a szaggatás előtt. A maradék sem vész kárba, mert fűszeres rudakat sütöttem belőle.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése