2015. február 14., szombat

Pincepörkölt bográcsban

Hozzávalók:

1 kg. marhahús, 1 kg. sertéshús, 1 kg. sertés belsőség.
1 kg. vöröshagyma,
10 gerezd fokhagyma,
1/2 kg. zöldpaprika, + 1 kis db. csípős,
1/2 kg. paradicsom,
só, őrölt bors, őrölt pirospaprika,
1 kiskanál köménymag,
2 dl. száraz vörösbor,
1 kanál zsír.

Összefőzhető krumplival, vagy tarhonyával is, de lehet külön köretet is készíteni hozzá.



A pincepörkölt neve állítólag abból ered, hogy szüretkor a dolgozóknak tartalmas egytálétel készült a jól végzett munka örömére. A bográcsba minden belekerült. Vegyes húsfélék, belsőség, és van, ahol összefőzték a könnyebbség kedvéért a krumplival, vagy tarhonyával. A végeredmény egy finom egytálétel lett, amire jobban csúszott az előző évi bor, a jól végzett munka jutalma.

A bográcsban felhevítjük a zsírt, és hozzáadjuk a felcsíkozott hagymát, és kicsit később, a szétnyomott fokhagymát is. A köménymagot kicsit kipattogtatjuk a felhevült zsíron, majd a feldarabolt marhahúst, és a sertés belsőséget is hozzáadjuk. Rövid pirítás után felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Jól megsózzuk, és a bográcsba tesszük a nagyon apróra vágott, vagy egészben hagyott paradicsomokat. (ez utóbbi esetben a paradicsomokat kicsumázzuk, a bőrt a végén kereszt alakban bevágjuk, majd mikor a bőr a forró lében kezd felpenderedni rajta, kiemeljük, és rövid hűtés után lehúzzuk róla. Ezután visszatesszük a hámozott paradicsomot) A paradicsom héja nem emészthető, így ha apróra vágjuk, a pici héjdarabok nem rontják el az étel élvezeti értékét, ha pedig az előbb leírt módon meghámozzuk a paradicsomokat, szintén nem találkozunk héjdarabokkal a pörköltben. 
Rövid főzés után a bográcsba tesszük a sertéshúst is. A sertés színhús hamarabb fő meg, mint a marha, a belsőség pedig nem fő szét, ezért tanácsos külön - külön a bográcsba tenni őket! Ha csípős paprikát is teszünk bele, azt is adjuk hozzá. Én a zöldpaprikát csak később szoktam a bográcsba tenni, mert családom úgy szereti, ha nem fő szét a paprika, hanem enyhén roppanós marad, mint a lecsóban. Ha külön főzünk ki hozzá köretként tarhonyát, vagy krumplit, most kezdjünk hozzá! A pörkölt ízét ellenőrizzük, és ha szükséges utána ízesítjük. Az őrölt pirospaprikát csak akkor adom hozzá, amikor már a hús megfőtt. A paprikát elkeverem a vörösborban, és hozzáöntöm a pörkölthöz. Frissen borsot őrlök rá, és felforralom. Ha nem külön főztem ki hozzá krumplit, akkor a kockázott burgonya bele is főzhető a kész pörköltbe, így lehet, hogy kevés vízzel pótolni kell a felvett lét.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése