2015. február 14., szombat

Pozsonyi kocka

Hozzávalók:

1/2 kiló széles metélt,
10 dkg vaj,
10 dkg kristálycukor, vagy szorbit (cukorpótló)
2 tojás,
1 kis pohár tejföl,
1 citrom
2 csomag vaníliás cukor,
25 dkg darált mák
1 marék mazsola,
baracklekvár ízlés szerint,
1 kanál zsemlemorzsa,
kevés vaj a tál kikenéséhez,
kevés só a tészta főzéséhez.



A tésztát kifőzzük lobogó, enyhén sós vízben. A só, és a cukor kontrasztja javítja az étel ízét! Mikor megfőtt leszűrjük, félretesszük. Míg fő, a tojásokat kettéválasszuk. A cukor nagyobb részét elkeverjük a vajjal, és a tojások sárgájával habosra. a tojások fehérjéjét a vaníliás cukorral, a maradék cukorral, és a citrom reszelt héjával kemény habbá verjük. A főtt tésztát összekeverjük előbb a tojás sárgáját tartalmazó masszával, majd óvatosan hozzáadjuk a habot is. Egy sütőtálat kivajazunk, az aljára zsemlemorzsát szórunk, 
A tál aljába halmozzuk a tésztás keverék kétharmadát, rászórjuk a mák, a lekvár, és a mazsola keverékét. Erre rásimítjuk a maradék tésztát, majd előmelegített sütőben 190°-on addig sütjük, míg a teteje enyhén megpirul. 
Várjunk a tálalással, mert melegen nem lehet szépen felvágni, csak szobahőmérsékleten!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése