2015. április 29., szerda

Pácolt sült oldalas

Hozzávalók:

1,5 kg. sertésoldalas egészben,
fokhagyma ízlés szerint, (én 6-8 gerezdet szoktam belenyomkodni)
nagy szemű tengeri só,
frissen őrölt bors,
őrölt piros paprika,
kevés étolaj,
kevés reszelt citromhéj (szárított)



A húst többször átmosom, majd leitatom. Rövid, vékony pengéjű késsel lyukakat szúrok az oldalasba, majd minden lyukba hosszában félbevágott fokhagymagerezdet nyomok. Ezt addig folytatom, míg a fokhagyma el nem fogy.
A húst enyhén átkenem étolajjal, esetleg sertészsírral, így a rászórt fűszerek jobban tapadnak meg rajta. Vágódeszkára szórom a fűszereket, majd minden oldalán beleforgatom a húst. Ezután át is kenem, hogy mindenhova kerüljön a fűszerekből. Legvégén megszórom durva szemű sóval, majd fedeles edényben legalább egy éjszakára a hűtőbe teszem.
Másnap alufóliával letakarva sütőbe teszem, (nem szükséges előmelegíteni) és a hús puhulásáig sütöm. Villával, vagy hústűvel ellenőrzöm az állapotát. Legvégén rövid időre leveszem a fóliát, hogy a hús teteje enyhén megpiruljon.
Fél órát fóliába csomagolva pihentetem szeletelés előtt. Így az ízek visszaszivárognak a húsba, és omlósabb, finomabb is lesz.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése