2015. május 16., szombat

Tárkonyos, tejszínes húsgombócleves.

Hozzávalók:

a gombócokhoz:

25 dkg. darált sertés, vagy pulykahús,
2 evőkanál zsemlemorzsa,
2 kanál rizs,
2 db. tojás,
1 fej hagyma lereszelve,

friss petrezselyem zöld,
1 csipet só és bors,


a levesbe:
1 kis fej hagyma,
3 db. sárgarépa,
1 db. petrezselyemgyökér, megtisztítva és karikákra vágva
3 db. krumpli felkockázva,
1 db. hámozott paradicsom, (konzerv is lehet)
1 db. zöldpaprika,

200 g. főzőtejszín,
1 kanál liszt a habaráshoz,
kevés almaecet,
kevés friss tárkonylevél,

kevés házi ételízesítő,
szükség szerint só,
kevés olíva olaj.





A megtisztított sárgarépát, a petrezselyemgyökeret felkarikázom, majd kevés olajon, az aprított hagymával megdinsztelem. Felöntöm vízzel, vagy leves alaplével. A krumplit kockákra vágom, és azt is beleteszem a leveslébe. Hozzáadom az aprított paprikát, valamint  a hámozott paradicsomot is. Kevés házi ételízesítőt is adok hozzá, valamint kicsit megsózom, pár csepp almaecetet öntök a léhez. Szükség szerint a főzőlét vízzel egészítem ki.
Míg a leves fő, elkészítem a húsgombócokat. A kétszer átdarált húst összekeverem az előfőzött rizzsel, a tojásokkal, a lereszelt hagymával, sóval, borssal, apróra vágott petrezselyem zölddel, kevés zsemlemorzsával, egyforma, kisebb adagokat szedek, majd zsemlemorzsával megszórt vágódeszkán egyforma golyókat formálok belőle.
Mikor a leveslé felforrt, hozzáteszem a gombócokat, és mikor a lé tetejére feljöttek, még öt percig főzöm. Közben apróra vágott friss tárkonyleveleket is teszek a levesbe, és kevés leveslét kivéve, a tejszínnel, a liszttel összekeverve habarást készítek, melyet visszaöntök a levesbe. Mikor újra felforrt, a leves elkészült.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése