Hozzávalók:
50 dkg. marha lapocka, vagy nyak,
25 dkg. sertésdagadó,
25 dkg. bárányhús,
1 kisebb fej vöröshagyma,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
só, őrölt bors,
szárított, vagy friss kakukkfű,
1 kávéskanál őrölt pirospaprika,
1 dl. csont alaplé, vagy szódavíz,
kevés étolaj.
A csevapcsicsához hasonlóan Szerb étel. Annyiban különböznek egymástól, hogy míg a csevapot zúzott fokhagymával, a pljeskavizát nagyon apróra vágott, vagy darált vöröshagymával ízesítik. A csevapcsicsát apró kolbászkákra, a pljekavicát húspogácsára formázzuk.
A húsokat kétszer ledaráljuk a hagymával együtt, ezzel is keverednek. Sóval, borssal, kevés kakukkfűvel, csont alaplével (használnak hozzá szódavizet is) őrölt pirospaprikával jól elkeverjük, alaposan összedolgozzuk, majd 30 - 35 órára lefóliázott edényben hűtőbe tesszük. Ezalatt a szódabikarbóna megpuhítja a rostokat. Így a fűszerek könnyebben felszívódnak, ezzel teljes értékűvé téve a keverék ízét. Én megkóstolom mint a kolbászhúst, hiszen így érzem, szükséges-e valami még hozzá! Ezután húspogácsákat formálok belőle, (kisebbeket mint a hamburger hús) majd rácson, kevés olajjal megkenve megsütöm. Készíthető grillen, faszénen, de tepsiben, rácson is. Ha sütőlapon sütjük, tanácsos időnként olajjal megkenegetni. Így nem ragad a sütőlaphoz!
A pljeskavicát kajmakkal, alvadt édes de sózott egyedi ízű tejtermékkel tálalják, de mivel Szerbia szerte éttermekben is felszolgálják, sült krumpli is illik hozzá köretként.
50 dkg. marha lapocka, vagy nyak,
25 dkg. sertésdagadó,
25 dkg. bárányhús,
1 kisebb fej vöröshagyma,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
só, őrölt bors,
szárított, vagy friss kakukkfű,
1 kávéskanál őrölt pirospaprika,
1 dl. csont alaplé, vagy szódavíz,
kevés étolaj.
A csevapcsicsához hasonlóan Szerb étel. Annyiban különböznek egymástól, hogy míg a csevapot zúzott fokhagymával, a pljeskavizát nagyon apróra vágott, vagy darált vöröshagymával ízesítik. A csevapcsicsát apró kolbászkákra, a pljekavicát húspogácsára formázzuk.
A húsokat kétszer ledaráljuk a hagymával együtt, ezzel is keverednek. Sóval, borssal, kevés kakukkfűvel, csont alaplével (használnak hozzá szódavizet is) őrölt pirospaprikával jól elkeverjük, alaposan összedolgozzuk, majd 30 - 35 órára lefóliázott edényben hűtőbe tesszük. Ezalatt a szódabikarbóna megpuhítja a rostokat. Így a fűszerek könnyebben felszívódnak, ezzel teljes értékűvé téve a keverék ízét. Én megkóstolom mint a kolbászhúst, hiszen így érzem, szükséges-e valami még hozzá! Ezután húspogácsákat formálok belőle, (kisebbeket mint a hamburger hús) majd rácson, kevés olajjal megkenve megsütöm. Készíthető grillen, faszénen, de tepsiben, rácson is. Ha sütőlapon sütjük, tanácsos időnként olajjal megkenegetni. Így nem ragad a sütőlaphoz!
A pljeskavicát kajmakkal, alvadt édes de sózott egyedi ízű tejtermékkel tálalják, de mivel Szerbia szerte éttermekben is felszolgálják, sült krumpli is illik hozzá köretként.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése