2015. június 27., szombat

Pljeskavica

Hozzávalók: 

50 dkg. marha lapocka, vagy nyak,
25 dkg. sertésdagadó,
25 dkg. bárányhús,
1 kisebb fej vöröshagyma, 
1 kávéskanál szódabikarbóna,
só, őrölt bors, 
szárított, vagy friss kakukkfű,
1 kávéskanál őrölt pirospaprika,
1 dl. csont alaplé, vagy szódavíz,
kevés étolaj.




A csevapcsicsához hasonlóan Szerb étel. Annyiban különböznek egymástól, hogy míg a csevapot zúzott fokhagymával, a pljeskavizát nagyon apróra vágott, vagy darált vöröshagymával ízesítik. A csevapcsicsát apró kolbászkákra, a pljekavicát húspogácsára formázzuk.  
A húsokat kétszer ledaráljuk a hagymával együtt, ezzel is keverednek. Sóval, borssal, kevés kakukkfűvel, csont alaplével (használnak hozzá szódavizet is) őrölt pirospaprikával jól elkeverjük, alaposan összedolgozzuk, majd 30 - 35 órára lefóliázott edényben hűtőbe tesszük. Ezalatt a szódabikarbóna megpuhítja a rostokat. Így a fűszerek könnyebben felszívódnak, ezzel teljes értékűvé téve a keverék ízét. Én megkóstolom mint a kolbászhúst, hiszen így érzem, szükséges-e valami még hozzá! Ezután húspogácsákat formálok belőle, (kisebbeket mint a hamburger hús) majd rácson, kevés olajjal megkenve megsütöm. Készíthető grillen, faszénen, de tepsiben, rácson is. Ha sütőlapon sütjük, tanácsos időnként olajjal megkenegetni. Így nem ragad a sütőlaphoz!
A pljeskavicát kajmakkal, alvadt édes de sózott egyedi ízű tejtermékkel tálalják, de mivel Szerbia szerte éttermekben is felszolgálják, sült krumpli is illik hozzá köretként.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése