2015. augusztus 2., vasárnap

Körmös birkapörkölt bográcsban.

Hozzávalók:

5 kg. birkahús, 

3 kg. sertésköröm, 
2 kg. vöröshagyma,
10 dkg. füstölt szalonna,
1 kanál zsír,
6-8 gerezd fokhagyma,
3-4 paradicsom,
3-4 zöldpaprika,
1 db. csípős paprika,
3 kanál őrölt fűszerpaprika 
só, 
1 kiskanál szemes bors,
1 kiskanál köménymag,
kis csokor kakukkfű,
2 dl. száraz vörösbor.





A szalonnát kockákra vágjuk, kevés zsíron üvegesre sütjük. 
A nagyobb darabokra vágott vöröshagymát megdinszteljük, és köménymagot is pirítunk rajta. 
Először a feldarabolt körmöt, majd a lefaggyúzott birkahúst hozzáadva, addig pirítjuk, míg a hús enyhén elfehéredik. Megsózzuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ne lepje el. A hús is enged kevés lét! Az apróra darabolt paprikát, és a paradicsomot is a bográcsba tesszük.
Lassú tűzön főzzük, időnként megforgatva a bográcsot. Nem kavarjuk! Hozzászórjuk a szemes borsot, (ha őrölt borsot használunk, később adjuk hozzá, mert a bogrács aljára éghet) a félbevágott kicsumázott csípős paprikát, a szétnyomott, felaprított fokhagymát és az összekötözött kis csokor kakukkfüvet is a bográcsba tesszük. Mikor felforrt, kóstoljuk meg. Ízesíthetjük kevés sóval szükség szerint. Ha kell a főzővizet pótoljuk időnként!
Amikorra a köröm csontjairól kezd lefőni a hús, addigra fő meg a birkahús is. Kóstoljuk meg mindkét húsfélét is!
Amikor úgy érezzük elkészült a hús, kivesszük a kakukkfű csokrot, elkeverjük vörösborban az őrölt pirospaprikát, amit kevés  főzőlével temperálunk, majd hozzákeverünk a pörköltünkhöz. Ha egyneművé válik a pörkölt szaftja, tálalhatjuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése