2015. szeptember 3., csütörtök

Bakonyi tejfölös sertéscsíkok

Hozzávalók:

1 kg. sertéslapocka vékonyra szeletelve, és csíkokra vágva,
20 dkg. csiperke gomba, (lehet szárított erdei gomba, de másféle is)
10 dkg. füstölt szalonna felcsíkozva,
2 nagy fej hagyma,
3 gerezd fokhagyma szétnyomva,

1 db. lecsópaprika felkockázva,
1 nagyobb paradicsom nagyon apróra vágva,

1 dl. száraz fehérbor,
2 dl. hús, vagy csont alaplé

200 g. tejföl,
kevés liszt,
kevés só,

frissen őrölt bors
1 kanál őrölt pirospaprika.






A húst a lehető legvékonyabbra szeletelem, majd csíkokra vágom. Kevés lisztbe forgatom.
A hagymát nagyon apróra vágom, majd a felcsíkozott, üvegesre pirított szalonna kisütött zsírján, a szalonnával együtt tovább pirítom. Hozzáadom a felcsíkozott húst, és a húson lévő lisztburok enyhe pörkölődéséig tovább sütöm. Kevés bort töltök hozzá, majd a szétnyomott fokhagymát, a nagyon apróra vágott paradicsomot, és az apró kockákra vágott lecsópaprikát is hozzáteszem. A pohárnyi tejfölt, 1 csapott kanál őrölt pirospaprikát is hozzáadok, enyhén megsózom, megborsozom, és összeforralom. A gomba főzéséhez kevés idő szükséges, így a felszeletelt gombát, vagy a beáztatott szárított erdei gombát akkor adom hozzá, amikor a hús már megpuhult. (ha szárított gombát használunk vigyázzunk, mert abból mindössze 5 dkg. kell, mivel megszívja magát a vízzel, amibe áztatjuk) Szükség esetén kevés  zöldség, esetleg hús alaplével pótoljuk az elfőtt lét. 
Lehet tálalni galuskával, főtt tésztával, esetleg tarhonyával is. Mivel sikerült nagyobb mennyiséget nyernem receptemmel, a köret tészta lett.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése