2015. november 5., csütörtök

Fehérbab-gulyás pulykacombbal

Hozzávalók:
1 kg. száraz fehér bab,
1 kg. vegyes leveszöldség,
1,2 kg. pulykacomb, (2 db.)
1/2 kg. füstölt sertésoldalas,
5 kanál tejföl,
2 kanál liszt,
2 kávéskanál őrölt pirospaprika,
kevés só,
néhány babérlevél,
kevés csombor (borsikafű)



A babot előző este beáztatjuk, másnap a füstölt hússal együtt feltesszük főzni nagy fazékban. (ehhez a mennyiséghez 12 literes fazekat használjunk) Kicsit később a pulykacombokat is tegyük a főzőlébe kevés sóval, néhány babérlevéllel és egy szál borsikafűvel együtt. (szárított, morzsolt is használható) Őrölt pirospaprikát szórunk a levesbe.
Míg fedő alatt főzzük, megtisztítjuk a zöldségféléket. Sárgarépát, petrezselyem gyökeret, vöröshagymát, esetleg zellert, és (vagy) karalábét adunk hozzá ízlés szerint. A fehér bab főzése kevesebb időt igényel, mint a tarkababé, vagy a vörösé, tehát hamarabb elkészül gulyásunk, mintha más alapanyagot használnánk. Mikor a hús kezd lefőni a csontról, hozzáadjuk a megtisztított, hasábokra vágott zöldségféléket. (a hagymát egészben, de ezt nem tálaljuk fel, hanem a végén kiemeljük) Ha a zöldségféléket nem hasábokban, hanem felkarikázva adjuk a leveshez, akkor azok sokkal rövidebb főzést igényelnek, és ezt kalkuláljuk be a főzés idejébe. Mikor már a zöldségfélék is fővésnek indultak, liszttel elkevert tejföllel, amit kevés leveslével temperálunk, behabarjuk levesünket. A csontokról szépen lefőtt a hús, így azokat kiemeljük.
Ízlés szerint tejföllel tálalhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése