Hozzávalók 6 személyre:
A húsgombóchoz kell:
1 kg darált pulykahús,
A mártáshoz:
1 csupor rizs félkeményre (al dente) főve,
1 nagy fej hagyma nagyon apróra vágva, de inkább reszelve,
pár gerezd fokhagyma,
1 tojás,
1 mokkáskanál őrölt piros paprika,
só, őrölt bors,
ízlés szerint friss, vagy szárított bazsalikom.
A mártáshoz:
1 doboz 500 g. paradicsomszósz,
kevés só, őrölt bors,
pár gerezd szétnyomott fokhagyma,
bazsalikom, oregánó,
kevés liszt, vagy keményítő a sűrítéshez.
2 kg krumpli.
2 kg krumpli.
A gombócokat, külön főzöm, mint ahogy az asszonyoktól láttam régen. Bele lehetne főzni a paradicsomszószba is, de így szebb lesz a tálalásnál, és semmivel sem igényel több időt. A gombócokat, a felsorolt hozzávalókból összegyúrjuk. A hozzávalók majdnem megegyeznek a töltött káposzta, vagy a töltött paprika húsos töltelékével. Az összegyúrt húsgombócokat rövid pihentetés után, vízben megfőzzük. Mivel előfőzött rizst használunk, nem kell túl hosszú ideig vesződni vele. A rizst pedig amiatt főztem elő, mert a pulykahús könnyen megfő. Ez ugyanúgy érvényes a főtt tyúkok mellehúsára is, amiből eredetileg elkészítették az asszonyok a gombócokat. Ha sertéshúsból csináljuk a gombócokat, akkor elő sem kell főzni a rizst, hiszen hozzávetőlegesen egy időben fő meg a nyers hús, valamint a rizs is.
A paradicsomszószt is elkészítjük, míg a gombócok főnek. Papírdobozos paradicsompürét használunk, ez elég sűrű, és megfelelően híg is a mártáshoz. Apróra vágott bazsalikom, oregánó leveleket, vagy szárított, morzsolt fűszert teszünk a forrásban lévő paradicsomlébe, valamint nagyon apróra vágott, vagy szétnyomott fokhagymát. Ha túl lazának találjuk a szószt, kevés lisztet teszünk egy kis edénybe, majd a szószból kivett kis mennyiséggel csomómentesre keverve, behabarjuk. Ezzel a módszerrel, megfelelő sűrűségűre tudjuk főzni a szószt.
Ezalatt megfőttek a gombócok, és ahogy kivettük őket, ugyanabban a forró vízben, megfőzzük a meghámozott, kockára vágott krumplit is. A vízhez, most adunk egy kevés sót is, mert a krumpli, sokat vesz fel.
Amikor a krumpli is megfőtt, akár tálalhatunk is. Ha van a kertben, vagy az ablakpárkányon friss bazsalikomlevél, feltétlenül tegyünk a tányérra díszítésként, és az illata miatt!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése