2013. október 7., hétfő

Csípős töltött káposzta cipóban. (roma recept)

Hozzávalók 12 főre

2 közepes fej savanyú káposzta
2 kg. darált hús
1 db. tojás
2 kávéskanál pirospaprika
1 kávéskanál csípős paprika
1 bögre rizs
2 fej hagyma

7 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál őrölt bors
1 kanál só
1 kanál zsír
2 kanál liszt
1 kávéskanál szárított kakukkfű

6 db. cipó


Ezt a töltött káposztát olyankor főzöm, amikor vendégeink vannak. Bográcsban, üstben is el lehet készíteni, de akár nagyobb fazékban is meg lehet csinálni. Rendkívül látványos megoldás, hogy a kivájt közepű cipóban tálaljuk. Épp ezért, kevés levet hagyok neki, amit paprikás rántással sűrítek. Savanyú, fejes káposztából készítem, amit megfelelően kimosok.
A tölteléket kikeverem, hozzáadom a cipókból kivett kenyérbél felét is. Kicsit csípősebbre készítem a tölteléket a szokásosnál. A töltelékeket az erektől megszabadított káposztalevelekbe csomagolom, majd rétegezem az edénybe. A megmaradt káposztát apróra vágom és azt is az edénybe teszem.
A töltelékeket, leszorítva főzöm! Ez úgy a legegyszerűbb, hogy egy kisebb fedővel takarom le az edény tartalmát, majd arra kisebb, vízzel teli fazekat teszek.
A lassú, hosszú főzés után, csomómentes paprikás rántással sűrítem.
Tálaláskor, a cipókba adagolom a káposztákat, így az edény is elfogyasztható. 
A cipók méretétől függően 2, vagy 3 töltelék fér beléjük.
Ízlés szerint megöntözhető tejföllel is.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése